• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Politika
  • Magazin
  • Spor
  • Asayiş
    Vefat Edenler
  • Sağlık Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
SON DAKİKA:
13:55
Ceza İşleri Genel Müdürlüğü adil yargılanma hakkı için Eskişehir'de
13:55
KMÜ Tıp Fakültesi eğitim öğretime başladı
13:52
Eskişehir Türk Ocağı yeni dönem faaliyetlerine başlıyor
13:24
Yarım asırlık ayakkabı ustası Bekir Tansel: "Dünyaya bir daha gelsem ayakkabı tamircisi olurum"
13:17
Yenimahalle'de tiyatro gecesi
12:46
Başkan Bozkurt'tan Kültür ve Turizm Bakanlığına ziyaret
12:38
OEDAŞ kadın istihdamını artırıyor
12:28
Umudun Adı: ''Pursaklar Belediyesi''
12:19
TSM 'Güllerin sesi' kadın korosu yeni koristlerini arıyor
12:14
Depremde enkazdan kurtardığı çocuğun ailesinin hediye ettiği fıstıklarla Nevşehir'de yüksek rekolte elde etti
12:07
Peygamber efendimiz Hz. Muhammed 'in mübarek Sakal-ı Şerif'i vatandaşlarla buluşturuldu
11:47
Prof. Dr. Eraslan: "Anne ve babaların pedagojik bilgileri çok değerli"
11:07
Ankara'da ev sahibi kanser hastası kiracısı evden çıksın diye elektrik, su ve doğalgazı kesti
11:04
Çölyak hastaları için fasulye, mercimek ve nohut unundan glütensiz pasta üretiyorlar
11:03
Prof. Dr. Uğur Bilge Dünya Kalp Günü için mesaj yayınladı
10:35
Keçiören Belediyesi üreten kadınlara destek veriyor
10:32
Deprem bölgesindeki velilere psikoeğitim destek programı
10:19
İl Müdürü Güneş: "Çocuklarımızı kötü alışkanlıklardan sporla koruyacağız"
09:48
ERÜ Rektörü Prof. Dr. Altun'dan Öğrencilere 'Hoş Geldin' Mesajı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Bakan Işıkhan: "Aktarlık ve Çiçekçilik mesleklerinde çalışma şartlarını iyileştirmeyi hedeflemekteyiz"
Ekonomi
11 Eylül 2023 - 13:05
Güncelleme: 11 Eylül 2023 - 13:30

Bakan Işıkhan: "Aktarlık ve Çiçekçilik mesleklerinde çalışma şartlarını iyileştirmeyi hedeflemekteyiz"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Aktarlık ve Çiçekçiliğin Meslek Olarak Kabulü Bilgilendirme Toplantısı'nda, "Aktarlık ve Çiçekçilik meslekleri alanında imzalanan protokol ile bu mesleklerde çalışma şartlarını iyileştirmeyi, mesleklerini daha sürdürülebilir hale getirmeyi, sektördeki rekabeti artırmayı ve daha kaliteli hizmet sunumunu hedeflemekteyiz" dedi.

Ekonomi
11 Eylül 2023 - 13:05
Güncelleme: 11 Eylül 2023 - 13:30
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Bakan Işıkhan: "Aktarlık ve Çiçekçilik mesleklerinde çalışma şartlarını iyileştirmeyi hedeflemekteyiz"
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Aktarlık ve Çiçekçiliğin Meslek Olarak Kabulü Bilgilendirme Toplantısı'nda, "Aktarlık ve Çiçekçilik meslekleri alanında imzalanan protokol ile bu mesleklerde çalışma şartlarını iyileştirmeyi, mesleklerini daha sürdürülebilir hale getirmeyi, sektördeki rekabeti artırmayı ve daha kaliteli hizmet sunumunu hedeflemekteyiz" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) yürüttüğü ve Mesleki Yeterlilik Kurumu Yönetim Kurulu (MYK) tarafından onaylanarak meslek olarak kabul edilen Çiçekçilik ve Aktarlık mesleklerinde yürütülen süreçlerin duyurulmasına ilişkin düzenlenen 'Aktarlık ve Çiçekçiliğin Meslek Olarak Kabulü Bilgilendirme Toplantısı'na katıldı. ATO'nun ev sahipliğinde gerçekleşen toplantı öncesinde Bakan Işıkhan, ATO Başkanı Gürsel Baran'la beraber sektör temsilcilerinin tanıtım stantlarını gezerek çiçekçilik ve aktarlık mesleklerinin temsilcileriyle sohbet etti.

"Gençlere ve kadınlara dönük istihdam politikalarımıza odaklanacağız"

Toplantıda açılışında bir konuşma yapan Bakan Işıkhan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından açıklanan Orta Vadeli Program kapsamında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ait önemli politika ve hedeflerin bulunduğunu dile getirdi. Program çerçevesindeki hedeflerden söz eden Bakan Işıkhan, "Öncelikle; gençlere ve kadınlara dönük istihdam politikalarımıza odaklanacağız. İşgücü piyasalarını, istihdam artışı sağlamak üzere güvenceli bir şekilde esnek hale getireceğiz. Eğitimde ve istihdamda yer almayan gençlere, genç kızlara ve kadınlara dönük çalışmalarımız olacak. Genç ve kadın girişimcilik başta olmak üzere ekosistemimizi geliştireceğiz ve mesleki eğitimi özel sektörle birlikte geliştireceğiz. Yeşil ve dijital dönüşüm alanlarında meslek standartları ve yeterlilikler hazırlanacak, meslek standartlarında gerekli güncellemeler yapılacak ve yeşil ve dijital yetkinlik açığı kapatılacaktır. Savunma sanayi, yapay zeka, siber güvenlik, temiz ve sürdürülebilir enerji ile uzay teknolojileri gibi stratejik alanlarda nitelikli işgücü yetiştirmeye yönelik kamu-üniversite-özel sektör işbirliği programlarını hayata geçirip var olanları da güçlendireceğiz" diye konuştu.

2002 yılından itibaren Ankara'daki işverenlere 30 milyar lira teşvik ve destek verildiğini vurgulayan Bakan Işıkhan, iş yapma kolaylığını artırmak, yatırım ortamını iyileştirmek ve istihdamı desteklemek gibi konularda çalışmalarını sürdürdüklerinin altını çizdi. Bakan Işıkhan, istihdamın artırılması, büyüme-istihdam ilişkisinin sağlanması ve işsizlikle mücadele, gelişmekte olan ekonomilerde olduğu gibi Türkiye'de de öncelikli gündem maddeleri arasında yer aldığının altını çizdi.

"2022 yılında 1 milyon 955 bin istihdam artışı kaydedilmiştir"

Bakan Işıkhan, Türkiye'nin son yıllarda istihdam rakamlarında tarihinin en yüksek seviyesine ulaştığını ifade ederek, "2022 yılı, hem işgücüne katılımın hem de istihdam artışlarının güçlü bir şekilde gerçekleştiği bir yıl olmuştur. Yıl genelinde 1 milyon 955 bin istihdam artışı kaydedilmiştir. Tarım sektörü hariç tüm sektörlerde istihdam artışı yaşanmıştır. Sanayi sektöründe 520 bin ve inşaat dahil hizmetler sektöründe 1 milyon 519 bin istihdam artışı gerçekleşmiştir. Yılın ilk altı ayında, Emekliliğe Hak Kazanma Şartlarına yönelik düzenlemelerin ve depremin olumsuz etkilerine rağmen net 220 bin istihdam artışı sağlanmıştır" diye konuştu.

"2,5 milyonu aşkın vatandaşımıza Mesleki Yeterlilik Belgesi kazandırmıştır"

Bakan Işıkhan, nitelikli işgücünün oluşturulmasında Dünya'da uygulanan en yaygın yöntemlerden birisi mesleki yeterlilik sistemi olduğunu belirterek, bu noktada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ilgili Kuruluşu olan Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun mesleklerin tanımlanması ve standartlarının belirlenmesi konusunda oldukça önemli ve öncü çalışmalar yaptığının altını çizdi. Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun ulusal meslek standardı ve yeterliliklere uygun; ölçme, değerlendirme ve belgelendirme faaliyetlerini yürütmek üzere 278 sınav ve belgelendirme kuruluşunu yetkilendirildiği bilgisini paylaşan Işıkhan, "Kuruluşlar tarafından yapılan sınavlar neticesinde 2,5 milyonu aşkın vatandaşımıza Mesleki Yeterlilik Belgesi kazandırmıştır. Bu çerçevede, Ankara'da 183 bin 259 vatandaşımız Mesleki Yeterlilik Belgesi almıştır. Kurumumuz aracılığıyla yürüttüğümüz tüm bu faaliyetleri sektörlerle işbirliği içerisinde katılımcı bir yaklaşımla yürütüyoruz. Bu anlayışla meslek standartlarımızı, ilgili mesleklerde yetkin, mesleği ve sektörü temsil yeteneğine haiz şu an aramızda temsilcilerinin de bulunduğu Kurum ve Kuruluşlarla yaptığımız protokoller çerçevesinde hazırlıyoruz" ifadelerine yer verdi.

"Yaptığımız bu çalışmalar, Aktarlar ve Çiçekçilerin çalışma şartlarını iyileştirmeyi hedeflemektedir"

Aktarlık ve Çiçekçilik meslekleri alanında imzalanan protokol hakkında da konuşan Işıkhan, protokolün, meslek standartlarının çerçevesini genişleten, geçmişten günümüze aktarılan geleneksel mesleklerin niteliklerini ön plana çıkaran önemli bir adım olduğunu söyleyerek, "Yaptığımız bu çalışmalar, Aktarlar ve Çiçekçilerin çalışma şartlarını iyileştirmeyi, mesleklerini daha sürdürülebilir hale getirmeyi, sektördeki rekabeti artırmayı ve daha kaliteli hizmet sunumunu hedeflemektedir. Bu tür işbirliklerinin, Türkiye'nin ekonomik büyümesine ve istihdamına katkı sağlamak için büyük önem taşıdığını vurgulamak isterim. Bu amaca ulaşmak için ihtiyaç duyulan işgücünün niteliğinin belirlenmesinde, yetiştirilmesinde ve işçiye uygun iş-işe uygun işçi dengesinin sağlanması Bakanlığımızın sorumlulukları arasındadır" değerlendirmelerinde bulundu.

"Gerek aktarlık gerekse çiçekçilik binlerce yıldır icra edilen meslekler"

ATO Başkanı Gürsel Baran ise, 'aktarlık' ve 'çiçekçilik' mesleklerinin belgeli hale getirilmesiyle ile Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiklerinin altını çizerek, "Gerek aktarlık gerekse çiçekçilik binlerce yıldır icra edilen meslekler.

Kültürümüzün, tarihimizin ve doğamızın birer parçası olan bu meslekleri icra edenler, kendilerine meslek öğreten büyüklerinden aldığı bilgilerle, tabiatın yani toprağın cömertçe sunduğu bitkileri işleyerek ürün haline getirip insanların sağlığına, mutluluğuna ve güzelliğine fayda oluşturuyorlar. Bunu yaparken ekonomiye ve istihdama da katkı sağlıyorlar. Her iki sektörün sadece sözlü kültürle aktarılan meslekler olması, gelişim ve rekabet gücü açısından taşınan potansiyelin sergilenememesine neden oluyordu. Meslekler belgelenince sektörlerin de önü açıldı" diye konuştu.

Konuşmaların ardından ATO Başkanı Gürsel Baran, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a çiçek takdim etti. Toplantıya Bakan Işıkhan'ın yanı sıra çiçekçilik ve aktarlık sektörü temsilcileri ve oda başkanları da katılım sağladı.


İHA
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Mersin limanı trafiği rahatladı
Mersin limanı trafiği rahatladı
Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı sonrası açıklama
Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı sonrası açıklama
Sedat Kılınç: "Şuanda asgari ücretlinin ev alması imkansız"
Sedat Kılınç: "Şuanda asgari ücretlinin ev alması imkansız"
Alo 174 Gıda Hattı'na 14 yılda 3 milyona yakın çağrı yapıldı
Alo 174 Gıda Hattı'na 14 yılda 3 milyona yakın çağrı yapıldı
Son Haberler
Mersin limanı trafiği rahatladı
Mersin limanı trafiği rahatladı
Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı sonrası açıklama
Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı sonrası açıklama
Türkiye'nin ilk milli turbodizel havacılık motoru uçuş rekoru kırdı
Türkiye'nin ilk milli turbodizel havacılık motoru uçuş rekoru...
Ceza İşleri Genel Müdürlüğü adil yargılanma hakkı için Eskişehir'de
Ceza İşleri Genel Müdürlüğü adil yargılanma hakkı için Eskişehir'de
Beyşehir'de anız yangınları kazalara davetiye çıkarıyor
Beyşehir'de anız yangınları kazalara davetiye çıkarıyor
Vandalların yeni hedefi figürlü beton dubalar oldu
Vandalların yeni hedefi figürlü beton dubalar oldu

Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Politika
Magazin
Spor
Asayiş
Sağlık
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Karaman Postası Karaman Haber

Yazılım: Tumeva Bilişim