• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Politika
  • Magazin
  • Spor
  • Asayiş
    Vefat Edenler
  • Sağlık Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
SON DAKİKA:
00:03
39 İl Emniyet Müdürü Değişti! Karaman Kararnamede Yer Aldı mı?
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Bursa Kent Konseyi Engelliler Meclisi'nden 'ÖTV' çağrısı
Genel
Yayınlanma: 13 Temmuz 2024 - 11:13
Güncelleme: 13 Temmuz 2024 - 11:20

Bursa Kent Konseyi Engelliler Meclisi'nden 'ÖTV' çağrısı

Bursa Kent Konseyi Engelliler Meclisi, engelli bireyler için uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyetinin kaldırılacağı iddialarına ilişkin seslerini duyurmak ve anayasal haklarına sahip çıkmak için eylem yaptı. Yapılan açıklamada engelli bireylerin hayat standartlarının azami seviyeye çıkartılması gerektiği belirtildi.

Genel
13 Temmuz 2024 - 11:13
Güncelleme: 13 Temmuz 2024 - 11:20
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Bursa Kent Konseyi Engelliler Meclisi'nden 'ÖTV' çağrısı
Bursa Kent Konseyi Engelliler Meclisi, engelli bireyler için uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyetinin kaldırılacağı iddialarına ilişkin seslerini duyurmak ve anayasal haklarına sahip çıkmak için eylem yaptı. Yapılan açıklamada engelli bireylerin hayat standartlarının azami seviyeye çıkartılması gerektiği belirtildi.

Engelli bireylere tanınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyetinin kaldırılacağı iddialarına ilişkin Bursa Kent Konseyi Engelliler Meclisi tarafından düzenlenen basın açıklamasına, Bursa Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy, Bursa Kent Konseyi Genel Sekreteri Elvan Atay Özkan, sivil toplum örtülerinin temsilcileri, Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyeleri ve engelli bireyler katıldı. Engelliler Meclisi adına Ayhan Zenbilci tarafından yapılan açıklamada, engelli bireylerin haklarının ellerinden alınmasından ziyade geliştirilerek hayat standartlarının azami seviyeye çıkartılması gerektiği belirtildi.

Kent Meydanı'ndan düzenlenen basın açıklamasında Engelliler Meclisi adına konuşan Ayhan Zenbilci, Maliye Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı vergi reformu paket taslağında 'yoksul olduğunu belgeleyen' engelli bireylerin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na 'araç alım desteği' için başvuru yapabileceği ancak destekten faydalanacak olan bireylerin, engelli kaynaklı sosyal yardım desteklerinin kesileceği iddialarını hatırlattı. Kamuoyuna yansıyan bilgilerde iki ihtimal üzerinde durulduğunu belirten Zenbilci, "İlk ihtimal, istisnadan yararlanma süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkarılması, taşıtların veraset yoluyla devredilmesiyle ilgili vergilerin mirasçılar tarafından ödenmesi ve her yıl yeniden değerleme oranında yükselen tutarın, bu oranın yarısı kadar arttırılması ihtimali. İkinci ihtimal de ÖTV Kanunu'ndaki istisnanın kaldırılması, teşvikin sosyal yardım şeklinde yapılması, engellilere getirilecek gelir şartı sunma zorunluluğu, satın alınacak taşıtların yerli olması ve bu esaslara bağlı olarak ilgili bakanlık tarafından araç alımında nakit desteği verileceği ihtimalidir. Bu tedbirler, engelli bireylerin yaşamlarını kolaylaştıran ve topluma eşit katılımını sağlayan haklarımızı elimizden almaya yöneliktir" ifadeleri ile süren açıklamada, "Önce 1600 cc motor sınırı, ardından araç fiyat limiti ve kullanım kısıtlamaları getirilmesi, şimdi ise araç alma hakkımızın süresinin uzatılması gibi adımlarla karşı karşıyayız. Dahası vefat etmemiz halinde, araç mirasçılarımızın ÖTV muafiyet tutarını geri ödemeden alım yapamayacağı yönündeki düzenlemelerin de bizi derinden etkileyeceğidir. Anayasal haklarımızdan olan ÖTV muafiyetine dokunulmasını kesinlikle kabul etmiyoruz. "Bizler önerilen değişikliği kabul etmiyor ve engellilik derecesi yüzde 90 ve üzeri olan bireyler için ÖTV muafiyetinin süresinin uzatılması gerektiğine inanmıyoruz. Ancak daha önemlisi bu muafiyetten faydalanabilen engelli bireylerin sayısını arttırmak için yüzde 90 sınırının aşağı çekilmesi gerektiğine inanıyoruz. Yüzde 40 ve üzeri engelli olan bireylerin de bu tür sosyal desteklerden eşit şekilde yararlanabilmesi için bu adımın atılması kritik önem taşımaktadır. Hükümet yetkilileri ve ilgili mercilerin anayasal hakkımıza saygı göstereceğine ve ÖTV muafiyeti konusunda atılan bu tür kısıtlayıcı adımlardan vazgeçileceğine ilişkin inanç ve talebimizi kamuoyuna duyuruyoruz" şeklinde konuştu.

Açıklamada, tasarrufun sadece engelli birey ve aileleri üzerinden yapılmasının adil ve haklı olmadığı, araç takip sistemleri gibi modern yöntemlerle suistimal tespitlerinin yapılabileceği de ifade edildi. ÖTV muafiyetinin kaldırılması veya kısıtlanması yönünde yapılan her türlü girişimin engelli bireylerin yaşam kalitesini ve günlük yaşamlarını olumsuz etkileyeceği belirtilen açıklamada, denetlemek yerine kısıtlamanın, süre uzatılmasının ya da muafiyetin vefat halinde kaldırılmasının, engelli birey ve aileleri için büyük külfet ve mağduriyet oluşturacağı uyarısında bulunuldu.

Ayrıca, dezavantajlı birey ve aileleri ile görüşülmeden, beklenen fayda zarar analizi yapılmadan, empati kurulmadan, engelli bir birey ile herhangi bir toplu taşıma aracı kullanılmadan, sadece masa başında çıkarılacak yönetmeliğin, engelli birey ve ailelerini bir kez daha derinden yaralayacağı, engelli vatandaşlar açısından toplumsal barışın yıllardır yaşandığı gibi bir kez daha sarsılacağı vurgulandı.


İHA
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Uçum'dan Öcalan Açıklaması ve Seçim Tarihi Verdi:
Uçum'dan Öcalan Açıklaması ve Seçim Tarihi Verdi: "Alt Komisyonda Görev Verilecek"
Emniyet Teşkilatında Sürpriz Kararname İddiası! Gözler Bu Geceye Çevrildi
Emniyet Teşkilatında Sürpriz Kararname İddiası! Gözler Bu Geceye Çevrildi
Bahçeli'den Öcalan İçin
Bahçeli'den Öcalan İçin "Villa" Açıklaması: "Villa Değil, 250 Metrekarelik Konut"
KAYFOR ANDİCAN BAŞLIYOR
KAYFOR ANDİCAN BAŞLIYOR
Son Haberler
39 İl Emniyet Müdürü Değişti! Karaman Kararnamede Yer Aldı mı?
39 İl Emniyet Müdürü Değişti! Karaman Kararnamede Yer Aldı mı?
Öz Gıda İş'te Bir İlk! Karaman'dan İlk Kadın Şube Başkanı Çıktı
Öz Gıda İş'te Bir İlk! Karaman'dan İlk Kadın Şube Başkanı Çıktı
KMÜ Tıp Fakültesi'nde PDÖ Eğitici Kursu Başladı
KMÜ Tıp Fakültesi'nde PDÖ Eğitici Kursu Başladı
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Sahaya İndi: Pazarda Esnaf ve Vatandaşla Buluştu
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Sahaya İndi: Pazarda Esnaf ve...
Mazot Uçtu, Dolmuş Ücretleri de Uçtu! Karaman'da Zamlı Tarife Belli Oldu
Mazot Uçtu, Dolmuş Ücretleri de Uçtu! Karaman'da Zamlı Tarife Belli...
Büyükşehirin Bilim Merkezi'nde lösemili çocuklara özel program
Büyükşehirin Bilim Merkezi'nde lösemili çocuklara özel program

Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Politika
Magazin
Spor
Asayiş
Sağlık
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Karaman Postası Karaman Haber | logoki

Yazılım: Tumeva Bilişim

Sponsorlu bağlantılar; www.karamanguncel.com Karaman Haber Karaman