• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Politika
  • Magazin
  • Spor
  • Asayiş
    Vefat Edenler
  • Sağlık Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
SON DAKİKA:
20:16
TFF resmen açıkladı! Süper Lig'in başlangıç tarihi belli oldu
17:50
"Kızıl Elma Türkçe Ödülleri" sahiplerini buldu
16:32
Sosyal Güvenlik Haftası Başladı
16:18
Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu: 24 ay geri ödemesiz, 10 milyon dolarlık finansman imkanı!
08:43
Jandarma Bandosu Karamanlılarla Buluşuyor
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Büyükbaş kurbanlıkta geçen yılın tavan fiyatı bu yıl taban fiyat oldu
Genel
Yayınlanma: 27 Mayıs 2024 - 04:05
Güncelleme: 27 Mayıs 2024 - 04:30

Büyükbaş kurbanlıkta geçen yılın tavan fiyatı bu yıl taban fiyat oldu

Bayburt'ta besicilik yapan Salih Kaya, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi büyükbaş piyasası hakkında bilgi verdi.

Genel
27 Mayıs 2024 - 04:05
Güncelleme: 27 Mayıs 2024 - 04:30
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Büyükbaş kurbanlıkta geçen yılın tavan fiyatı bu yıl taban fiyat oldu
Bayburt'ta besicilik yapan Salih Kaya, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi büyükbaş piyasası hakkında bilgi verdi.

Kurban Bayramı'na bir aydan daha az bir süre kalırken hayvan besiciliği yapan üreticilerin yoğunluğu başladı. Satışlara başlayan büyükbaş besicisi Salih Kaya, geçtiğimiz yıl en pahalı kurbanlığı 100 bin liraya sattığını belirtirken bu yıl en ucuzun 100 bin lira olduğunu belirtti. Özellikle yem girdilerinin artışının fiyatlarını etkilediğini belirten Kaya, 7 ortak olarak alınan büyükbaş kurbanlığın kişi başına maliyeti minimum 15 bin maksimum ise 25 bin TL olduğunu belirtti.

Kurbanlık seçecek vatandaşlara da tavsiyelerde de bulunan tecrübeli, alışverişi tanıdıkları esnaflardan yapmalarını söyledi. Kurbanlık seçilen hayvanın sağlıklı görünmesinin çok önemli olduğunu söylen Kaya, hayvanın ibadeti gerçekleştirecek kişinin gönlüne ve gözüne hoş gelmesi gerektiğini belirtti.

"En ucuz kurbanlık 100 bin lira"

Kurbanlık piyasasını geçtiğimiz yıla göre kıyaslayan Salih Kaya, yüzde 50'lik bir artışın fiyatlarda gözlemlendiğinin altını çizdi. Yaklaşan Kurban Bayramı'ndan dolayı piyasa hakkında besici Kaya, "Kurbanlıklarımız hazır, satışlar başladı. Her şeyde olduğu gibi kurbanlıklarda bu sene enflasyona yetişemiyor. Bu sene kurbanlık fiyatları her seneye göre yüzde 50 daha arttı. Hepsinin aşısı, bakımları, bütün veteriner bakımları yapıldı. Kulak küpesinde hiçbir sıkıntı yok, hepsi veteriner kontrolünde. Yeni hayvanları satmadan seneye olacak kurbanlıkları almaya başlıyoruz. Sistemin dönebilmesi için biz bu hayvanları satmayı bekleyip buradan gelen parayla hayvan almaya çalışırsak yetişemiyoruz. Biz bunu satmadan diğerini almamız lazım. Yetiştirmek için buzağılıktan çıkmış, 8-10 aylık hayvanları alıp bir dönem sonraki yani bir dahaki döneme yetiştirebildiğimiz kadarını yetiştirmeye çalışıyoruz. Yetiştirebildiğimizi kurbanlık vasfını taşıyanı kurbanlık, kurbanlık vasfı olmayanı da karkas satıyoruz. Geçen sene en pahalı kurbanlık 100 bin liraydı. Bu sene en ucuz kurbanlık 100 bin lira. Geçen sene tavan olan fiyat, bu sene en düşük kaldı. Her şeyde olduğu gibi hayvanda da böyle maalesef. Bunun sebebi de girdilerimiz yükseldi. Yem, silaj, küspe ve geçenlerde haberlere konu olan bakıcı, bir bakıcı şu an 50 bin lira. Benim çiftliğimde şu an 10'a yakın bakıcı çalışıyor. Bunların hepsinin maliyetleri çok fazla arttığı için biz kar marjını onlara yaptığımız zama yansıtamıyoruz. Biz sadece bu işin sürekliliğini devam ettirebilmek için çok düşük kârlarla sürümden para kazanmaya çalışıyoruz. Bununla da bir nevi savaşıyoruz. Aldığımız maliyetlerin hepsi kendini ikiye katlamasına rağmen biz bunu hayvana yansıtamıyoruz.

"Güvendikleri yerden almalarını tavsiye ediyorum"

Vatandaşlara kurbanlık seçerken dikkat etmesi gerektiği konular hakkında da uyaran Salih Kaya, şöyle devam etti;

"İnsanlar güvendiği kişilerden alıyorlar. Kurbanlık vasfı taşıyan hayvanları alabilmek için güvenilir yerden almak lazım. Hayvanların şap hastalığı geçirmemiz olması lazım, geçirmişse bile o an şaplı olmaması lazım. Hayvanların dişlerini yani 2 yaşını geçmiş olması lazım. Kurban işi yılda bir defa insanın gönlüne ve gözüne hoş gelmesi lazım. Kurbanı önden almaları aslında dezavantaj ya da avantaj değil. Çünkü artık fiyatlar kurbana bir buçuk ay kala oturuyor. Kurban sonuna kadar devam ediyor. Üç aşağı beş yukarı değişmiyor. İnsanlar artık önceden şunun için alıyor, kesim sırasını öne alabilmek için. Kurban sabahı ilk sırayı, beşinci, onuncu sırayı almak için bir ay, iki ay öncesinden kurbanlık alıyor. Bu da artık insanların o an ki bütçesine bağlı. Eğer insanların o an bütçesi uygunsa kafasında tamamlamışsa öncesinden gidip alabiliyorlar. Güvendikleri yerden almalarını tavsiye ediyorum. Arkadaşlar kendi aralarında grup oluşturuyorlar artık beşli altılı yedili gruplar. Zaten artık onlarda değişmiyor minimum 18'den başlayıp 25'e kadar çıkıyor kişi başına yedi kişili gruplarda. 140-150 bin lira gibi hayvanlar. 15'er bin lira verip düveye de girebiliyorlar ama minimum bence böyle dolu dolu hayvan kesmek isteyen 17-18 bin liradan aşağı hayvan yok, özellikle erkek dana yok. Bakıldığı zaman piyasaya göre kurbanlık temel gıda ihtiyaçlarında en ucuzu et kaldı yine. Şu an Türkiye'de temel gıda üzerine en ucuzu et. Kurbanlık da geçen sene 10-13 bin lira arasındaydı. Bu sene yarı yarıya artış yok aslında hayvanda. Her şeyde olduğu gibi hayvanda artış yok. Geçen senede minimum alan 10-11 bin liraydı, maksimum alan 15-16 bin lira civarındaydı. Bu sene maksimum alan 20-25 bin lira civarında minimum alanda 16-17 bin lira civarında. Hayvanda aslına çok büyük bir şey yok. İnsanlar aslında gündelik hayatta harcamalarının çok daha azını yaparak kurbanlıklarını çok rahat kesebilirler."


İHA
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Sosyal Güvenlik Haftası Başladı
Sosyal Güvenlik Haftası Başladı
Bakan Gürlek açıkladı: 12. Yargı Paketi yolda, 'Alo Adalet' hattı geliyor
Bakan Gürlek açıkladı: 12. Yargı Paketi yolda, 'Alo Adalet' hattı geliyor
Hesabını onaylatmayan yandı: Sosyal medyada zorunlu kimlik dönemi başlıyor! Detayları ortaya çıktı
Hesabını onaylatmayan yandı: Sosyal medyada zorunlu kimlik dönemi başlıyor! Detayları ortaya çıktı
Genç Bilaller'de Zirvenin Adı: Karaman
Genç Bilaller'de Zirvenin Adı: Karaman
Son Haberler
TFF resmen açıkladı! Süper Lig'in başlangıç tarihi belli oldu
TFF resmen açıkladı! Süper Lig'in başlangıç tarihi belli oldu
"Kızıl Elma Türkçe Ödülleri" sahiplerini buldu
Sosyal Güvenlik Haftası Başladı
Sosyal Güvenlik Haftası Başladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu: 24 ay geri ödemesiz, 10 milyon dolarlık finansman imkanı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu: 24 ay geri ödemesiz, 10 milyon dolarlık...
Jandarma Bandosu Karamanlılarla Buluşuyor
Jandarma Bandosu Karamanlılarla Buluşuyor
Erzincan'da 1 milyon 250 bin TL değerinde kaçak ürünler ele geçirildi
Erzincan'da 1 milyon 250 bin TL değerinde kaçak ürünler ele geçirildi

Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Politika
Magazin
Spor
Asayiş
Sağlık
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Karaman Postası Karaman Haber | logoki

Yazılım: Tumeva Bilişim

Sponsorlu bağlantılar; www.karamanguncel.com Karaman Haber Karaman