• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Politika
  • Magazin
  • Spor
  • Asayiş
    Vefat Edenler
  • Sağlık Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
SON DAKİKA:
15:12
50 Yaş Üstü Karaman Şöhretler Marmaris Turnuvası'ndan Döndü
13:41
Karaman'da Apartta Genç Kadın Ölü Bulundu
11:44
YENİŞEHİR MAHALLESİ'NDE YOĞUN ASFALT MESAİSİ
09:02
"Artık Yeter, Sabrımız Taştı!"
08:38
Karaman Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü  "Koruyucu Aile Şenliği" Düzenledi
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Elma Fiyatlarını Maliyetler Yükseltiyor
Gündem
Yayınlanma: 17 Şubat 2025 - 10:12
Güncelleme: 17 Şubat 2025 - 15:48

Elma Fiyatlarını Maliyetler Yükseltiyor

Gündem
17 Şubat 2025 - 10:12
Güncelleme: 17 Şubat 2025 - 15:48
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Elma Fiyatlarını Maliyetler Yükseltiyor
 

KARAMAN (İHA) - karaman Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve elma tüccarı Ahmet Kapar, elma fiyatını maliyetlerin yükselttiğini söyledi.
Türkiye'nin elma üretiminin yüzde 16'sını tek başına karşılayan Karaman'da, yılda 500 bin tonun üzerinde elma üretiliyor. Üretilen elmanın yarısından fazlası yurt içinde tüketilirken, 150 bin tona yakını ise Libya başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor.

"Elmanın fiyatını maliyetler yükseltiyor"
Elma tüccarı Ahmet Kapar, Karaman'ın elma üretimi açısından önemli bir merkez olduğunu belirterek, bahçedeki üretim maliyetlerinden dolayı fiyatının yüksek olduğunu söyledi. Soğuk hava depolama sürecinin de ek bir maliyet getirdiğini ifade eden Kapar, "Bunun yanı sıra, soğuk hava depolarının işletme giderleri ve paketleme maliyetleri de artış gösteriyor. Güncel enflasyon oranları göz önüne alındığında, üretim maliyetlerimiz oldukça yüksek. Bu durum, doğal olarak, tüketiciye de yüksek fiyat olarak yansımak zorunda kalıyor. Ayrıca, taşıma ve lojistik giderleri de büyükşehirlere sevkiyat sırasında maliyeti artıran bir diğer unsur. Bu nedenle, marketlerde elma fiyatlarının yüksek olmasıyla ilgili yanlış bir algı oluşuyor. Şu anda 1 kilogram elmanın paketleme, ambalajlama ve plastik kasa maliyeti 4 TL'dir. Kutu bazında ele alındığında ise maliyet 8 TL'ye kadar çıkıyor. Yol ve ulaşım giderleri hariç, sadece ambalajlama için 4 TL, kutulu ambalajlama için ise 8 TL harcanıyor. Elma fiyatlarının bu kadar yüksek olmasının temel sebebi maliyetleridir; başka bir neden bulunmamaktadır. Şu anda üretim maliyetlerimiz oldukça yüksek ve masraflarımız giderek artıyor. En kaliteli elmayı marketlere kilosunu 28 TL'ye veriyoruz" dedi.

İşçilik maliyetleri, lojistik giderleri ve taşımacılık masrafları maliyetleri artırıyor
Karaman Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayram, "Elmanın başkenti olan Karaman'da, sofralarımızı kış aylarında süsleyen elmalar, hasat sürecinin başladığı ekim ayından itibaren Türkiye genelinde tüketicilere ulaştırılıyor. Elma ile ilgili olarak zaman zaman ulusal ve yerel basında müstahsillerin yeterince kazanç sağlayamadığı yönünde haberler çıkıyor. Öte yandan, tüketiciler de yüksek fiyatlar nedeniyle elmaya ulaşmakta zorlandıklarını dile getirmektedir. Özellikle ihracata yönelik elma üretiminde maliyetlerin artmasının başlıca sebepleri; soğuk hava deposu giderleri, ambalajlama, paketleme, lojistik ve işçilik masraflarının ciddi şekilde yükselmesidir" dedi.
Hasat edilen elmaların boylama makinelerinden geçerek paketlendiğini de belirten Bayram, "Örneğin, 100 ton elma, modern paketleme makinelerinde işlem gördükten sonra İstanbul veya Ankara'ya ulaştırıldığında fiyatı önemli ölçüde artmaktadır. Bunun temel nedenleri arasında işçilik maliyetleri, lojistik giderleri ve taşımacılık masraflarının artışı yer almaktadır. Bu nedenle, tüketiciye ulaşan elma fiyatları yükselirken, üretici de tüccar da bu süreçten yeterli kazancı elde edemediğini ifade etmektedir. Ancak bu süreçte en çok kazancı sağlayanın kim olduğu konusunda net bir bilgi yok. Sonuç olarak, yüksek fiyatlar nedeniyle elma, sofralarımızda adeta lüks bir tüketim ürünü haline gelmektedir" diye konuştu.
 

# karaman# karaman haber# karamanpostasi# elma
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİ OLUŞTURAN BOŞ ALANLAR YENİLENİYOR
GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİ OLUŞTURAN BOŞ ALANLAR YENİLENİYOR
Karaman'da bu alanlara giriş yasaklandı! Onlarca köyü kapsıyor
Karaman'da bu alanlara giriş yasaklandı! Onlarca köyü kapsıyor
Sigara fiyatlarına dev zam geliyor
Sigara fiyatlarına dev zam geliyor
Karaman'da Koruma Altındaki Engelli Kız Çocuğu İstanbul'a Nakledildi
Karaman'da Koruma Altındaki Engelli Kız Çocuğu İstanbul'a Nakledildi
Son Haberler
50 Yaş Üstü Karaman Şöhretler Marmaris Turnuvası'ndan Döndü
50 Yaş Üstü Karaman Şöhretler Marmaris Turnuvası'ndan Döndü
Karaman'da Apartta Genç Kadın Ölü Bulundu
Karaman'da Apartta Genç Kadın Ölü Bulundu
YENİŞEHİR MAHALLESİ'NDE YOĞUN ASFALT MESAİSİ
YENİŞEHİR MAHALLESİ'NDE YOĞUN ASFALT MESAİSİ
"Artık Yeter, Sabrımız Taştı!"
Karaman Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü 
Karaman Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü  "Koruyucu Aile Şenliği"...
Dr. Yusuf Karadeniz TEMD Yeterlilik belgesine layık görüldü
Dr. Yusuf Karadeniz TEMD Yeterlilik belgesine layık görüldü

Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Politika
Magazin
Spor
Asayiş
Sağlık
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Karaman Postası Karaman Haber | logoki

Yazılım: Tumeva Bilişim

Sponsorlu bağlantılar; www.karamanguncel.com