• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Politika
  • Magazin
  • Spor
  • Asayiş
    Vefat Edenler
  • Sağlık Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
SON DAKİKA:
13:41
Karaman'da Apartta Genç Kadın Ölü Bulundu
11:44
YENİŞEHİR MAHALLESİ'NDE YOĞUN ASFALT MESAİSİ
09:02
"Artık Yeter, Sabrımız Taştı!"
08:38
Karaman Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü  "Koruyucu Aile Şenliği" Düzenledi
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. "ESOGÜ'den fay hattının geçtiğine dair bir veri yok"
Genel
Yayınlanma: 14 Eylül 2023 - 16:30
Güncelleme: 14 Eylül 2023 - 16:50

"ESOGÜ'den fay hattının geçtiğine dair bir veri yok"

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Genel Jeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erhan Altunel, fay hattının üniversitenin içinden geçtiğine yönelik iddialara yönelik, "Eskişehir'de bir aktif fay var, bu fayın yüzey kırığı oluşturur mu oluşturmaz mı? Bunun net olarak araştırılması gerekiyor. Eğer yüzey kırığı üretim potansiyeli varsa o zaman fayın nerelerden geçtiğinin ayrıntılı araştırılması lazım. Bu araştırma yapılmadan

Genel
14 Eylül 2023 - 16:30
Güncelleme: 14 Eylül 2023 - 16:50
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
"ESOGÜ'den fay hattının geçtiğine dair bir veri yok"
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Genel Jeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erhan Altunel, fay hattının üniversitenin içinden geçtiğine yönelik iddialara yönelik, "Eskişehir'de bir aktif fay var, bu fayın yüzey kırığı oluşturur mu oluşturmaz mı? Bunun net olarak araştırılması gerekiyor. Eğer yüzey kırığı üretim potansiyeli varsa o zaman fayın nerelerden geçtiğinin ayrıntılı araştırılması lazım. Bu araştırma yapılmadan 'üniversitenin içinden geçiyor, oradan buradan geçiyor' gibi haberlere hiç kimse inanmasın" dedi.

ESOGÜ içerisinde fay hattının geçtiğine yönelik çıkan haberleri değerlendiren Prof. Dr. Erhan Altunel, fayla ilgili yaşanan süreci ve çalışmaları anlattı. Eskişehir'de orta büyüklükte deprem üretme potansiyeli olan bir fayın olduğunu hatırlatan Altunel, "1999 yılında Gölcük depremi gerçekleştiğinde Eskişehir Büyükşehir Belediyesi bir çalışma yaptırdı. 2000 yılında açıklanan raporda Eskişehir fayının Eskişehir Osmangazi Üniversitesinin içinden geçtiği belirtiliyor. Fay buradan geçtiği için yüzey kırığı oluşturur düşüncesiyle fayın elli metre sağına elli metre soluna toplam 100 metre genişliğinde sakınım bandı eklendi. Şimdi, herhangi bir aktif fayın araştırılması herkes tarafından yapılamaz. Konunun uzmanı olması gerekiyor. Hele ki bir sakınım bandı kolay kolay koyulacak bir şey değildir, çünkü özellikle şehir merkezlerinde bunun çok büyük sorumlulukları vardır. Eskişehir'deki raporu hazırlayan meslektaşlarımıza baktığımızda aslında aktif fay konusunda uzmanlıkları olan arkadaşlar değiller. Elbette ki uzman oldukları alanlar vardır, ama aktif fay konusunda uzman değiller, bunun altını özellikle çizerek söylüyorum ama uzman olmadıkları bir konuda karar vermişler ve bu ne yazık ki bakanlık tarafından da onaylanmıştı. Daha sonra biliyorsunuz ki gelişmekte olan bir yerdi ve 2000'li yıllarda bu kampüs yeni yeni oluşuyordu, buraya rektörlük binası, yemekhane yapılacaktı. Eğer üniversitenin içinde bir fay varsa ve 100 metre genişliğinde de bir koridor varsa o zaman doğal olarak kampüste bina yapacak yer kalmıyor. Bizim o zamanki rektörümüz, Nejat Akgün arayıp, 'Böyle bir fay geçiyor, biz belediyeye müracaat ettik bina yapmak için ama belediye de fay geçiyor diye bize yapı izni vermedi' dedi. Biz bunun üzerine Eskişehir fayının kampüsten geçip geçmediği üzerine araştırmalar yaptık. Ben ömrümü aktif fayları araştırma üzerine geçirdim, dolayısıyla aktif faylar ile ilgili yeterli bilgi birikim ve çalışmalarım var. Bu bilgi birikim çerçevesinde yaptığımız çalışmalarda EOGÜ içerisinde aktif fay geçtiğine dair hiçbir belirti ya da veri yok. Dolayısıyla sakınım bandını koyan arkadaşlarımız neye göre yaptılar bilmiyoruz."

"Fayın nereden geçtiği ayrıntılı araştırılması gerekiyor"

Fayın ESOGÜ içinden geçtiğini belirtenlerin neye dayanarak söylediklerine anlam veremediğini ifade ederek, "Çünkü dediğim gibi çok büyük sorumluluk gerektiriyor, onun için bazen ben de şahit oluyorum gazetelerde 'Osmangazi Üniversitesi'nden fay geçiyormuş' diye ama öyle bir şey yok. Doğru, Eskişehir'de bir aktif fay var, bu fayın yüzey kırığı oluşturur mu oluşturmaz mı? Bunun net olarak araştırılması gerekiyor. Eğer yüzey kırığı üretim potansiyeli varsa o zaman fayın nerelerden geçtiğinin ayrıntılı araştırılması lazım. Bu araştırma yapılmadan 'üniversitenin içinden geçiyor, oradan buradan geçiyor' gibi haberlere hiç kimse inanmasın" diye konuştu.


İHA
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Doğalgaza Yüzde 24,6 Zam Geldi
Doğalgaza Yüzde 24,6 Zam Geldi
Bakan Işıkhan'dan 'en düşük emekli maaşı' açıklaması!
Bakan Işıkhan'dan 'en düşük emekli maaşı' açıklaması!
Bugün son gün..140 bin TL'ye kadar para cezası var
Bugün son gün..140 bin TL'ye kadar para cezası var
Bu Kadarına Pes Hırsızlar Bakın Nereyi Soydular
Bu Kadarına Pes Hırsızlar Bakın Nereyi Soydular
Son Haberler
Karaman'da Apartta Genç Kadın Ölü Bulundu
Karaman'da Apartta Genç Kadın Ölü Bulundu
YENİŞEHİR MAHALLESİ'NDE YOĞUN ASFALT MESAİSİ
YENİŞEHİR MAHALLESİ'NDE YOĞUN ASFALT MESAİSİ
"Artık Yeter, Sabrımız Taştı!"
Karaman Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü 
Karaman Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü  "Koruyucu Aile Şenliği"...
Doğalgaza Yüzde 24,6 Zam Geldi
Doğalgaza Yüzde 24,6 Zam Geldi
Sanayide enerji yeşeriyor
Sanayide enerji yeşeriyor

Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Politika
Magazin
Spor
Asayiş
Sağlık
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Karaman Postası Karaman Haber | logoki

Yazılım: Tumeva Bilişim

Sponsorlu bağlantılar; www.karamanguncel.com