• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Politika
  • Magazin
  • Spor
  • Asayiş
    Vefat Edenler
  • Sağlık Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
SON DAKİKA:
17:48
Karaman Kent Konseyi'nde Yeni Dönem Başladı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Çevre
  3. Muratpaşa'da Bambus Plajı halka açıldı
Çevre
Yayınlanma: 13 Temmuz 2024 - 14:50
Güncelleme: 13 Temmuz 2024 - 15:10

Muratpaşa'da Bambus Plajı halka açıldı

Antalya'da kent merkezinde bulunan doğa harikası Bambus plajı, Muratpaşa Belediyesi'nin mücadelesinin ardından halka açıldı. Plajda kent sakinleri, sabahın ilk saatlerinde Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal'la ilk kulacı attı.

Çevre
13 Temmuz 2024 - 14:50
Güncelleme: 13 Temmuz 2024 - 15:10
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Muratpaşa'da Bambus Plajı halka açıldı
Antalya'da kent merkezinde bulunan doğa harikası Bambus plajı, Muratpaşa Belediyesi'nin mücadelesinin ardından halka açıldı. Plajda kent sakinleri, sabahın ilk saatlerinde Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal'la ilk kulacı attı.

Bambus plajı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 1930'da Antalya'yı ilk ziyaretinde, "Hiç şüphesiz ki Antalya dünyanın en güzel yeridir" dediği Erenkuş mevkiinin hemen alt tarafında yer alıyor. Falez sahil bandında 'Nitelikli Doğal Koruma Alanı' statüsüne sahip koyda yer alan plaj, 2015'te kaçak inşaatlarıyla gündeme geldi. Doğa harikası koydaki kaçak yapılar, Muratpaşa Belediyesi'nin hazırladığı raporda tam 2 sayfa boyunca anlatıldı. Denizden kepçe ve paletli ekskavatör getirildiği ve falezlere beton döküldüğü raporda yer aldı.

Nisan 2016'da belediye plajda yıkım başlattı. Ekipler 5 saatlik uğraşın sonucunda ancak 2 metrekarelik betonu sökülebildi. Bunun üzerine yoldan 30 metre aşağıda bulunan plaja vinçle iş makineleri indirildi. Korunması gereken falezlerin demir profillerle kaplandığı, kayalıklara duvar örüldüğü ve plajının moloz doldurularak genişletildiği ortaya çıktı. Plajdaki beton ancak 1 haftada sökülebildi.

Muratpaşa Belediyesi, yıkımın ardından, kent hafızasının bir parçası olan plajı kente kazandırmak için Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'na onlarca kez başvuruda bulundu. Başvurular sonuçsuz kalırken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı plajın işletmesini Kasım 2022'de ihale etti. İhaleyi yıllık 1 milyon 910 bin lira kira bedeli karşılığı bir şirket alırken belediye de ihalenin iptali için dava açtı. Ankara 6. İdare Mahkemesi ihaleyi iptal etti.

Başkan Uysal, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nda belediyenin 5 plajı için düzenlenen mavi bayrak töreninde Bambus plajının halka açılacağını söyledi. Muratpaşa Belediyesi alanda düzenleme ve temizlik çalışmalarına başlarken iptal edilen ihalenin sahibi olan şirket alana giriş çıkışları engellemek için lüks otomobilleri, yat taşımacılığında kullanılan TIR'ları bölgeye yığdı. Engellemelere rağmen Muratpaşa Belediyesi, alanda çalışmaları tamamladı ve Bambus'da kent sakinleri Belediye Başkanı Ümit Uysal'la ilk kulacı attı.

Plaj açılışında kent sakinleri tarafından alkışlarla karşılanan Başkan Uysal, Bambus'un halka açılması konusunda kentte siyaset üstü bir konsensüs oluştuğunu söyledi. İdari kadroların da kent hafızasında yer edinen Bambus'un halka açılmasına büyük oranda olumlu baktıklarını belirten Başkan Uysal 30 yıl aranın ardından Bambus'un açılmasından duyduğu mutluluğu paylaştı.

Belediyenin çalışmalarını engellemek için plaj önündeki geçitleri kapatan araçların hala orada olduğuna dikkat çeken Başkan Uysal şöyle konuştu:

"Plajın girişinde bazı araçlar görüyorsunuz. Hiçbir hukuka dayanmadan 'Geçmişte bir ihale aldım. İptal edildi ama yine de burası benim' gibi yaklaşan çevrelerin araçları orada duruyor. Kamusal sahanın kullanımını engelleme cesareti gösteriyor. Sıfır hukuk, hiç bir dayanak yok ama bekliyorlar. Bununla ilgili girişimlerimiz devam ediyor. Bu hafta içinde somut gelişmeler olacaktır."

"Daha güzel olacak"

Yıkım kalıntılarının da hızla temizlenmesinin ardından Bambus'un daha muntazam olacağını söyleyen Başkan Uysal "Umuyorum ki şehirlerin tarihiyle özdeşleşmiş bu tip yerlerin ihale edilmemesi hususunda bakanlığımız özel bir hassasiyet gösterir. Umuyorum ki bakanlığımız burayı tekrar ihaleye çıkarmaz" diye konuştu.

"Çok güzel bir duygu"

Kent sakinleriyle birlikte Akdeniz'in masmavi serin sularına kendini bırakan Başkan Uysal denizden çıktığında ise "Muhteşem, her zamanki gibi Antalya, Akdeniz, pırıl pırıl. Vatandaşımıza hayırlı olsun güle güle kullansınlar" dedi.

Denize girmeye gelen Kudret Feza Pala, Bambus'un halka açılmasının her zaman hayali olduğunu söyledi. Pala, "Bambus plajının girişinden inmek ve denize girmek çok güzel bir duygu" dedi.

8 yaşındaki Nehir Yılmaz, anneannesi ve annesinin önceleri burada denize girdiklerinden bahsettiklerini anlatırken plajın açılmasına mutlu olduğunu, hep merak ettiğini söyledi.

Açılışta duygularına hakim olamayan Fevzi Çelik ise en son 1977'de Bambus'tan denize girdiğini söyledi. Çelik, Başkan Uysal'ın verdiği mücadeleyi desteklediğini ve çok zor şartlarda bu plajın açıldığını belirtti.

Plajlar daha ortada yokken Bambus'ta denize girdiklerini söyleyen Rabia Çelik de plajın halka mal edilmesine çok sevindiklerini dile getirdi.


İHA
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
KARAMAN'A YAĞIŞ GERİ DÖNÜYOR: BAHAR BEREKETİ DEVAM EDİYOR
KARAMAN'A YAĞIŞ GERİ DÖNÜYOR: BAHAR BEREKETİ DEVAM EDİYOR
Karaman'a Şiddetli Fırtına Uyarısı!
Karaman'a Şiddetli Fırtına Uyarısı!
Karaman'da Bereketli Yağışlar Devam Edecek Mi?
Karaman'da Bereketli Yağışlar Devam Edecek Mi?
Karaman'a Beyaz Rahmet Yağışı Bekleniyor
Karaman'a Beyaz Rahmet Yağışı Bekleniyor
Son Haberler
Karaman Kent Konseyi'nde Yeni Dönem Başladı
Karaman Kent Konseyi'nde Yeni Dönem Başladı
Bayram Sevincini Hastaneye Taşıdılar: Çocuklara Moral Ziyareti
Bayram Sevincini Hastaneye Taşıdılar: Çocuklara Moral Ziyareti
Karaman Ak Parti İl Başkanı Öztürk'ten 23 Nisan'a Anlamlı Mesaj
Karaman Ak Parti İl Başkanı Öztürk'ten 23 Nisan'a Anlamlı Mesaj
23 Nisan'da Karaman CHP Teşkilatından Slogan Yok, Mesaj Net: 'Çocuklar Güvende Olsun!'
23 Nisan'da Karaman CHP Teşkilatından Slogan Yok, Mesaj Net: 'Çocuklar...
Karaman'da 23 Nisan coşkusu
Karaman'da 23 Nisan coşkusu
KBÜ'de "15 Temmuz Milletin Zaferi" sergisi açıldı
KBÜ'de "15 Temmuz Milletin Zaferi" sergisi açıldı

Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Politika
Magazin
Spor
Asayiş
Sağlık
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Karaman Postası Karaman Haber | logoki

Yazılım: Tumeva Bilişim

Sponsorlu bağlantılar; www.karamanguncel.com Karaman Haber Karaman