• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Politika
  • Magazin
  • Spor
  • Asayiş
    Vefat Edenler
  • Sağlık Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
SON DAKİKA:
13:57
Kütüphane Haftası'nda manzaraya karşı kitapları konuştular
11:56
Ahi Evran'ın torunları İskenderun'da gönül köprüsü kurmaya devam ediyor
11:53
"Uluslararası Karatay İslam İktisadı ve Finans Söyleşisi" düzenlendi
11:53
Depremzede çocuklara Ramazan eğlencesi
11:39
LEYLA TEYZE ÖNCE ALLAH'a SONRA TÜRK HEKİMLERİNE EMANET
11:24
Yenimahalle'de çocuklar "La Fonten Orman Mahkemesinde" oyunu ile güldü
10:51
Tatlıses"Bu seçimde doğru kararı verdiniz verdiniz, vermediniz herkese geçmiş olsun'
10:47
Sağlıkçılar deprem bölgelerinin yaralarını sardı
10:43
Kırıkkale'de 3 metrekarelik dükkanında yarım asırdır zamanı ayarlıyor
10:42
Depremzede öğrencilere yardımcı kaynak desteği
10:35
Lise öğrencileri elektrikli scooter yaptı
10:27
Mezitli Oda Tiyatrosu perdelerini 'Mesafe' oyunuyla açtı
10:16
Mersin Şehir Tiyatrosu depremzedeler için sahne alacak
10:12
'Tek Kullanımlık Hikaye' NEVÜ'de sahnelendi
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. NEVÜ'de 'Depremin Kadın Kahramanları' konulu panel düzenledi
Genel
14 Mart 2023 - 17:48
Güncelleme: 14 Mart 2023 - 18:00

NEVÜ'de 'Depremin Kadın Kahramanları' konulu panel düzenledi

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜKÇAM) '8 Mart Dünya Kadınlar Günü' dolayısıyla, yaşanan büyük depremin sembolü olmuş kadınların konuşmacı olarak katıldığı 'Depremin Kadın Kahramanları' konulu panel düzenledi.

Genel
14 Mart 2023 - 17:48
Güncelleme: 14 Mart 2023 - 18:00
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
NEVÜ'de 'Depremin Kadın Kahramanları' konulu panel düzenledi
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜKÇAM) '8 Mart Dünya Kadınlar Günü' dolayısıyla, yaşanan büyük depremin sembolü olmuş kadınların konuşmacı olarak katıldığı 'Depremin Kadın Kahramanları' konulu panel düzenledi.

Çevrimiçi olarak düzenlenen panele; Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Özlem Fındık ve Prof. Dr. Şahlan Öztürk, kamu kurum ve kuruluş yöneticileri, üniversitenin akademik ve idare personeli ile öğrenciler katıldı.

Panelin açılışında konuşan NEVÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özlem Fındık, dünya ve Türk tarihinde kadının önemine ve yerine değindi. Prof. Dr. Özlem Fındık, ülkemizde de anılan '8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün, kadınların kazandıkları hakları hatırlamak ve kazanılması gerekenleri vurgulamak adına, hassasiyet ve şuur geliştirmesi noktasında önem taşıdığını belirtti. Prof. Dr. Özlem Fındık, depremin ardından pek çok can ve mal kayıpları yaşandığını vurgulayarak kadınlara yönelik müdahalelerin önemli olduğunu vurguladı.

"Depremin en çok etkilediği grup kadınlar"

Kadının toplumun en etkili, yönlendirici, birleştirici ve koruyucu unsuru olduğunun altını çizen NÜKÇAM Müdürü Dr. Gülhan Küçük Öztürk "Bu durum sürdürülebilir, adil ve kalkınmış bir toplumu inşa etmenin tek yolu olup, politik, sosyal, ekonomik, kültürel ve bölgesel güvenliği başarmanın da ön şartıdır" dedi. Depremlerde birçok kadının çocuğunu, eşini, ailesini, evini kaybettiğinin altını çizen Küçük Öztürk, "Çocuk ve yaşlıların bakımlarını da üstlenen kadınlar, tüm dünyada olduğu gibi depremin en çok etkilediği grubu temsil etmektedir. Bir kez daha gördük ki böylesine ağır derin acıları olan bir afette yine kadınlar tüm gücüyle yaraları sarmaya çalıştı. Deprem sonrası bakımın ve duygusal yükün daha çok kadın ve kız çocuklarına yüklendiği düşünüldüğünde kadınlara maddi manevi tüm desteklerin sağlanması gerekir" diye konuştu. Deprem nedeniyle hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralananlara acil şifalar dileyen Küçük Öztürk konuşmasına, Mustafa Kemal Atatürk'ün söylediği 'Şuna inanmak lazımdır ki dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir' sözlerini hatırlatarak son verdi.

"Görev bilinciyle ilk aklıma gelen çocuk hastalarım oldu"

Panel, deprem anında serviste yatan çocukları kurtarma çabasıyla gündem olan Gaziantep'teki İnayet Topçuoğlu Hastanesi'nde görevli pediatri hemşiresi Şeyma Alakuş'un konuşmasıyla devam etti. Deprem anını anlatan Şeyma Alakuş, "İlk sarsıntıda acildeydim. Sarsıntı şiddetlenince görev bilinciyle ilk aklıma gelen çocuk hastalarım oldu. Servisimde yatan çocukları tanıyordum, sürekli kontrol ettiğim hastalardı. Onların yanına koştum. Ayaklarımın altından yer kayıyordu ve şu gün bile hala kulağımdan gitmeyen bir gürültü vardı. Birini kucağıma aldım, diğerlerinin yanında anneleri vardı ve odaları tahliye ettim. Dışarı çıktık ve sarsıntı durdu. Çocuklar önce Allah'a, sonra bize emanetler. Tanımıyor olsam da yine aynı şeyi yapardım. Görevimi yerine getirmeye çalıştım. Hastalarıma bir şey olsaydı vicdan azabından yaşayamazdım. İnsanlara insanlığı gösterebildiysem ne mutlu bana. Allah bir daha böyle bir acı yaşatmasın" dedi.

"Sesimi duyuyor musun annem?"

Deprem enkazındaki Yiğit isimli çocuğa anne kimliğiyle seslenerek kurtarılmasını sağlayan depremin bir diğer kadın kahramanı Pedagog Serap Özbey ise deprem bölgesine gitmekteki amacının çocuklar için çadır kurup, pedagog olarak depremden kurtulan çocukların korku ve kaygılarını gidermek olduğunu ifade ederek, "Ancak gördüğüm manzara karşısında kurtarma ekiplerine katıldım. Depremzede Yiğit'in bulunduğu enkaza çok defa seslendim. İlk seslendiğim zaman 'Sesimi duyuyor musun bir tanem, anneciğim sesi mi duyuyor musun?' diyerek seslendim. İlk tepki ve sesi o zaman verdi, 'Anne' dedi. Aradan 12 saat hiç ses vermedi ama biz hiçbir şekilde umutlarımızı yitirmedik. Halatlarla madencilerin açtığı enkaz koridoruna indim, Yiğit kendini iyi hissetsin diye en yumuşak ses tonuyla orada masallar ve hikayeler anlattım. Sabah 5'te tekrar yukarıdan enkaz koridoruna seslendim, Yiğit'e 'Yanına gelmemi istiyorsan, yakınındaki bir şeye hızlıca vur anneciğim' dedim ve vurdu. Yiğit'i yukarı çıkardığımızda 'Hani beni alkışlayacaktınız?' diye sordu. Ona öyle bir hikaye anlatmıştım, anlattığım hikayeyi dinlemiş olduğunu anladık ve ambulansın kapısını açtık, herkes Yiğit'i alkışladı.

Pedagog Özbey, afet sonrası kadının güçlendirilmesinin önemine dikkat çekerek, "Bir kez daha anladık ki bu tür afetlerde kadın kimliğine ihtiyaç var. Kadınlar güçlenirse yaralarımızı daha çabuk sararız. Dolayısıyla arama-kurtarma ekiplerinde pedagog ve psikolog kadınların bulunması önemli" diye konuştu.

"Deprem sonrası ölüm, kayıp, yas süreci"

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Psikiyatri Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Figen İnci de, deprem sonrası ölüm, kayıp ve yas süreci hakkında bilgi verdi. İnci, "Ülkemizde yaşanan deprem sonrası sevdiklerini kaybeden bir insanın tüm dünyası değişti. Deprem sonrasında, yaşanan olay beyinde daha işlenmeye henüz başlamışken psikolojik güçlendirme sürecinin ilk aşaması olan 'Psikolojik İlk Yardım (PİY)' devreye girmelidir. Psikolojik İlk Yardım, doğal veya doğal olmayan felaketler sonrası destekleyici olarak kullanılır. Her birey yaşanan afet sonrası farklı şekillerde tepki gösterir. Psikolojik ilk yardımın en önemli maksatlarından biri kişinin doğal duygularını yaşamasına yardımcı olmaktır" diye konuştu.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Ahmet Tozluklu Şehitliğini yenileniyor
Ahmet Tozluklu Şehitliğini yenileniyor
Başkan Aydemir: "Gastro Kayseri Festivali düzenleyeceğiz"
Başkan Aydemir: "Gastro Kayseri Festivali düzenleyeceğiz"
NEVÜ'lü Uluslararası öğrenciler, gönül sofrasında buluştu
NEVÜ'lü Uluslararası öğrenciler, gönül sofrasında buluştu
Büyükşehir'in 'İstikbal İstiklale Ses Veriyor' yarışmasının ödülleri sahiplerini buluyor
Büyükşehir'in 'İstikbal İstiklale Ses Veriyor' yarışmasının ödülleri sahiplerini buluyor
Son Haberler
Ahmet Tozluklu Şehitliğini yenileniyor
Ahmet Tozluklu Şehitliğini yenileniyor
Başkan Aydemir: "Gastro Kayseri Festivali düzenleyeceğiz"
Başkan Aydemir: "Gastro Kayseri Festivali düzenleyeceğiz"
Boşanma aşamasındaki eşini bıçaklayarak öldürdü, kaynanasını da yaraladı
Boşanma aşamasındaki eşini bıçaklayarak öldürdü, kaynanasını...
Belediye önünde kendini ateşe verdi: 6 Yaralı
Belediye önünde kendini ateşe verdi: 6 Yaralı
Milli patates tohumları toprakla buluşuyor
Milli patates tohumları toprakla buluşuyor
Belediye ekipleri yol bakım-onarım çalışmalarını sürdürüyor
Belediye ekipleri yol bakım-onarım çalışmalarını sürdürüyor

Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Politika
Magazin
Spor
Asayiş
Sağlık
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim