Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarında 2026-2027 eğitim öğretim yılı, 14 Eylül'de başlayacak. Yaklaşık 17 milyon öğrenci ile 1,2 milyon öğretmen için ilk ders zili çalarken okullarda güvenlikten cep telefonu kullanımına kadar çeşitli uygulamalar yürürlüğünü sürdürecek.Yeni dönemde Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamındaki öğretim programlarının uygulandığı sınıflar da genişleyecek. Programlar ana sınıfı ve uygulama sınıflarının yanı sıra ilkokul 1, 2 ve 3'üncü, ortaokul 5, 6 ve 7'nci, ortaöğretim hazırlık ile 9, 10 ve 11'inci sınıflarda uygulanacak. Okul öncesi, ilkokul 1'inci ve ortaokul 5'inci sınıfa başlayacak öğrenciler için 7-11 Eylül tarihleri arasında uyum eğitimleri gerçekleştirildi. Çalışmalarla öğrencilerin okula uyumunun desteklenmesi ve ailelerin eğitim sürecine katılımının artırılması amaçlandı.
Cep telefonu ve veli ziyaretlerinde yeni dönem
Veli görüşmeleri ülke genelinde yalnızca okul Randevu Sistemi üzerinden planlanacak. Randevusu bulunmayan velilerin ziyaretlerine izin verilmeyecek, öğrencinin velisi veya vasisi olmayan kişilerin de okullara girişine müsaade edilmeyecek.Öğrencilerin sınıflarda cep telefonu bulundurmamasına ilişkin uygulama devam edecek. Öğretmenler de ders sırasında sınıf içinde cep telefonu kullanmayacak. Dijital bağımlılığa yol açan etkenlere karşı öğrencilerin farkındalığını artırmayı amaçlayan rehberlik çalışmalarına ağırlık verilecek. Okul giriş ve çıkışlarının kontrollü yürütülmesi de alınacak tedbirler arasında yer alıyor. Yaya ve araç trafiği birbirinden ayrılacak, kör noktalar aydınlatılacak ve acil durumlarda güvenli tahliyeyi sağlayacak bakım ile onarım çalışmaları tamamlanacak.İl ve ilçe yürütme kurulları eğitim öğretim yılı başında bir araya gelecek. Kurullar görev ve sorumluluklarla birlikte okul ve çevresindeki muhtemel riskleri gözden geçirerek planlama yapacak.283 milyon 354 bin 674 ders kitabı hazırlandı
Yeni eğitim öğretim yılı için toplam 283 milyon 354 bin 674 ders kitabı hazır hale getirildi. Kitaplar okul öncesinden mesleki eğitime kadar toplam 2 bin 25 farklı dersi kapsıyor.- Okul öncesi: 10 ders
- İlköğretim: 420 ders
- Ortaöğretim: 340 ders
- Özel eğitim: 210 ders
- Mesleki eğitim: 1045 ders
- “Maarifin Kalbinde Oyun” teması, 2026-2027 eğitim öğretim yılında esas alınacak. Öğrencilerin yaş ve gelişim özelliklerine uygun güvenli ve kapsayıcı oyun etkinlikleri ile geleneksel çocuk oyunlarına eğitim süreçlerinde yer verilecek.Bu kapsamdaki çalışmalar, Milli Eğitim Bakanlığı Oyun Politika Belgesi'ndeki ilke ve esaslara göre yürütülecek. Okulların ilk haftasında ayrıca Gazze'de yaşananlara yönelik duyarlılık oluşturmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenecek.Bakanlık, okul öncesi eğitime başlayacak çocuklar ve birinci sınıf öğrencileri için "Çocuğumla Okula İlk Adım Defteri"ni de ilk kez hazırladı. Temel eğitim ve ortaöğretim kademelerine yönelik farklı eğitim materyalleri de öğrencilerle buluşturulacak.
“Maarifin Kalbinde Oyun” teması uygulanacak
- Maarifin Kalbinde Oyun” teması, 2026-2027 eğitim öğretim yılında esas alınacak. Öğrencilerin yaş ve gelişim özelliklerine uygun güvenli ve kapsayıcı oyun etkinlikleri ile geleneksel çocuk oyunlarına eğitim süreçlerinde yer verilecek.Bu kapsamdaki çalışmalar, Milli Eğitim Bakanlığı Oyun Politika Belgesi'ndeki ilke ve esaslara göre yürütülecek. Okulların ilk haftasında ayrıca Gazze'de yaşananlara yönelik duyarlılık oluşturmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenecek.








