• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Politika
  • Magazin
  • Spor
  • Asayiş
    Vefat Edenler
  • Sağlık Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
SON DAKİKA:
08:14
Venezuela'da Peş Peşe İki Büyük Deprem: Can Kaybından Endişe Ediliyor
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Talas Belediyesi'nden Bir İlk
Genel
Yayınlanma: 07 Eylül 2023 - 11:51
Güncelleme: 07 Eylül 2023 - 12:10

Talas Belediyesi'nden Bir İlk

Talas Belediyesi, yine bir ilke daha imza attı. Dünyada sadece sayılı ülkelerde yapılan geri dönüşümden plastik asfalt üretimi Türkiye'de ilk kez Talas Belediyesi tarafından uygulandı. 70 bin adet atık pet şişeye ya da 170 bin adet atık çöp poşetine eş değer oranda atık plastik kullanılarak elde edilen asfalt, Mevlana Mahallesi'nde uygulandı. Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, "Artık Talas'ta plastik atıklardan yapılan çevreci ve ekonomik olan

Genel
07 Eylül 2023 - 11:51
Güncelleme: 07 Eylül 2023 - 12:10
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Talas Belediyesi'nden Bir İlk
Talas Belediyesi, yine bir ilke daha imza attı. Dünyada sadece sayılı ülkelerde yapılan geri dönüşümden plastik asfalt üretimi Türkiye'de ilk kez Talas Belediyesi tarafından uygulandı. 70 bin adet atık pet şişeye ya da 170 bin adet atık çöp poşetine eş değer oranda atık plastik kullanılarak elde edilen asfalt, Mevlana Mahallesi'nde uygulandı. Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, "Artık Talas'ta plastik atıklardan yapılan çevreci ve ekonomik olan asfaltlar kullanılacak." dedi.

Yapılan birbirinden farklı ve özel çalışmalarla dikkat çeken Talas Belediyesi bunlara bir yenisini daha ekledi. Talas Belediyesinin bu çerçevedeki çalışmaları doğrultusunda atık plastiğin asfaltta kullanımı başladı. İlçe sınırlarından toplanan geri dönüşüm plastik atıkları, Talas Belediyesi'nin laboratuvarındaki testlerden başarıyla geçerek asfalt olarak yola serildi. Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Mevlana Mahallesi Papatya Caddesi ile Tarif Sokak bağlantı yolunda serilen geri döşümden asfalt çalışmalarını inceledi. Burada açıklamalarda bulunan Başkan Yalçın, yol ve asfalt yapımının belediyelerin en önemli hizmetlerinden biri olduğunu belirterek, "Bu çalışmada biz AR-GE'ye daha fazla önem veriyoruz. Asfaltın daha çevreci ve kullanışlı hale gelmesini sağlamak amacıyla yaptığımız çalışmalarda sona geldik. Şimdi bitümün bir bölümü yerine artık plastik atıkları kullanıyoruz. Bu nedenle de çok büyük kazanç elde ediyoruz. Artık Talas'ta plastik atıklardan yapılan asfaltlar olacak. Şimdiden hayırlı olsun. Önümüzdeki günlerde yine bir sürpriz açıklayacağız. Hem çevreye sahip çıkacak hem de insanlarımızın kullanımında kolaylık sağlayacak ve ekonomik bir katkısı olacak. Vatandaşımız her şeyin en iyisine layık." dedi. Çalışmanın yapıldığı bin 200 metrekarelik alanda 150 ton plastik asfalt serilirken, sıcak karışım asfalt kullanılsaydı bu rakam 216 tona çıkacaktı. Plastik asfaltta kullanılan bitüm ise 6,7 ton olurken, sıcak karışım asfalta ise 10,8 ton kullanılacaktı. Maliyet hesabına bakıldığında ise sıcak karışım asfalt 324 bin lira olacaktı ancak plastik asfalt ile 225 bin lira harcandı. Böylelikle bin 200 metrekarelik alanda yapılacak asfaltta 99 bin lira kazanç elde edildi. Atık plastiğin asfaltta kullanımı çok yönlü fayda sağlıyor. Plastik atıkların yol yapımında kullanılması ile hem önemli çevre sorunlarının önüne geçilerek dünyanın daha yaşanabilir olmasına katkı sağlayacağı gibi hem de tükenebilir enerji kaynaklarına da bağımlılığı da azaltmaya yardımcı oluyor. Yapılan çalışmalarda plastik asfalt karışımlarının sıcak karışım asfaltlara göre neredeyse 3 kat daha uzun ömürlü olduğu saptandı. Bununla beraber direnç kaybı olmadan üretim ve serim maliyetinin sıcak karışım asfalta göre yaklaşık yüzde 30 oranında azaldığı ve yaklaşık yüzde 50 daha fazla dayanıma sahip olduğu gözlemlendi.

Dünyada günden güne artan plastik kirliliği ve emisyon problemlerinden dolayı yenilikçi bir yaklaşım olan plastik asfaltlar sayesinde atık plastiklerden üretilmiş asfaltlar daha uzun yol ömrüne sahip ve bununla birlikte yaşam döngü analizleri yapılan plastik asfaltlar daha düşük emisyon değerleri ve küresel ısınma potansiyelinin yaklaşık yüzde 30 daha düşük olması sebebiyle birçok avantajı da beraberinde sunuyor. Plastiğin asfalt kullanımındaki deney sonuçlarında asfalt dayanımı yaklaşık yüzde 50 daha fazla. Bu sonuçlar da üretim maliyetini ciddi oranda düşürüyor. Bunlardan başlıca olanları asfaltın gerek sıcak ve soğuk havalarda daha yüksek performansı ile gerekse dayanımı ve düşük deformasyonu olarak öne çıkıyor. Bunun yanı sıra asfalt çatlamalarında azalma, agrega aşınmasının yarı yarıya azaltması, sıfır su emme kapasitesiyle bozulmanın önüne geçilmesi, araç lastiklerinin yüzde 90'a varan oranda aşınmasını engelleme gibi yönleriyle plastik asfalt daha uzun yol ömrü, çevreci yaklaşım ile daha dayanıklı ve sürdürülebilir yollara imkân sağlıyor.

Çevreci ve ekonomik olan plastik asfalt, ABD'de New York ve Hawaii, Hindistan'da Madurai, Meksika'da Guanajuato ile İngiltere'de Cumbria bölgelerinde uygulandı. Türkiye'de ise ilk kez Talas Belediyesinde uygulaması başladı.


İHA
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
12. Yargı Paketi TBMM'de: Yargıda Kapsamlı Değişiklikler Geliyor
12. Yargı Paketi TBMM'de: Yargıda Kapsamlı Değişiklikler Geliyor
Covid Aşılarında Yeni Sonuç
Covid Aşılarında Yeni Sonuç
Hemşehrimiz Recep Öztürk Bandırma Kaymakamlığına Atandı
Hemşehrimiz Recep Öztürk Bandırma Kaymakamlığına Atandı
Muharrem Ayı Başladı: Hicrî Takvimde Yeni Yıl Heyecanı
Muharrem Ayı Başladı: Hicrî Takvimde Yeni Yıl Heyecanı
Son Haberler
Venezuela'da Peş Peşe İki Büyük Deprem: Can Kaybından Endişe Ediliyor
Venezuela'da Peş Peşe İki Büyük Deprem: Can Kaybından Endişe Ediliyor
Karaman'da 4 Günlük Festival Coşkusu Başlıyor
Karaman'da 4 Günlük Festival Coşkusu Başlıyor
TBMM'de Karaman Vurgusu: Osman Sağlam'dan 37. Yıl Konuşması
TBMM'de Karaman Vurgusu: Osman Sağlam'dan 37. Yıl Konuşması
Karaman Yaz Festivali İçin Geri Sayım: Ünlü Sanatçılar Sahne Alacak
Karaman Yaz Festivali İçin Geri Sayım: Ünlü Sanatçılar Sahne Alacak
Karaman'da Hükümlülere Meslek Kapısı: Cezaevinde Fırın Açıldı
Karaman'da Hükümlülere Meslek Kapısı: Cezaevinde Fırın Açıldı
Bonzai satan 2 kişi tutuklandı
Bonzai satan 2 kişi tutuklandı

Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Politika
Magazin
Spor
Asayiş
Sağlık
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Karaman Postası Karaman Haber | logoki

Yazılım: Tumeva Bilişim

Sponsorlu bağlantılar; www.karamanguncel.com Karaman Haber Karaman