• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Politika
  • Magazin
  • Spor
  • Asayiş
    Vefat Edenler
  • Sağlık Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
SON DAKİKA:
16:22
Mustafa Yeşil, "Yeniden Refah Partisi Tarihi Kongreye Hazır!"
10:23
Acı Haber... 1 Polis Şehit,1 Polis Yaralı
10:17
En sık ölüme yol açan tür: Akciğer kanseri! Yüzde 90 nedeni bakın neymiş...
10:17
Dünyada sadece 50 kişide var! 'Altın kan'ın sırrı çözülüyor: Bir damlası bile servet değerinde!
10:17
Uzman isimden gıda zehirlenmesi alarmı! Belirtiler 15 dakikada başlayabilir! 3 can alan zehirlenmenin nedeni...
10:17
Influenza tehlikesi kapıda: Yumurta alerjisi olanlara 'grip aşısı' uyarısı!
09:33
Karaman'da Genç Adam Ağaca Asılı Halde Ölü Bulundu
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. TARİH VERİLDİ...İNŞALLAH TÜRKİYE'Yİ BÜYÜK BİR KAR YAĞIŞI BEKLİYOR
Gündem
Yayınlanma: 03 Kasım 2025 - 15:32
Güncelleme: 03 Kasım 2025 - 15:41

TARİH VERİLDİ...İNŞALLAH TÜRKİYE'Yİ BÜYÜK BİR KAR YAĞIŞI BEKLİYOR

İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt, bu yıl Türkiye'de yağışların mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşeceği uyarısında bulundu. Bozyurt, meteoroloji modellerinin 20 Aralık-20 Ocak tarihleri arasında Marmara, Karadeniz ve İç Anadolu bölgeleri için yoğun kar yağışı gösterdiğini belirtti.

Gündem
03 Kasım 2025 - 15:32
Güncelleme: 03 Kasım 2025 - 15:41
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
TARİH VERİLDİ...İNŞALLAH TÜRKİYE'Yİ BÜYÜK BİR KAR YAĞIŞI BEKLİYOR
Son yıllarda Türkiye genelinde düşen yağış miktarları, birçok şehirde kuraklık sorununun ortaya çıkmasına neden oldu. 

Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde Coğrafya bölümünden Dr. Okan Bozyurt, bu yıl görülmesi beklenen yağışlara yönelik önemli uyarılarda bulundu. 

TÜRKİYE'Yİ MUHTEŞEM BİR KIŞ BEKLİYOR 

Kişisel YouTube hesabında açıklamalarda bulunan Bozyurt, mevcut modellerin Türkiye'de 2016 yılından bu yana en sert kış mevsiminin yaşanacağına işaret ettiğini belirtirken, 20 Aralık ve 20 Ocak tarihlerine dikkat çekti. 

 

Bozyurt'un açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"2025-2026 kışı giderek yaklaşıyor. Küresel iklim değişikliği ile beraber iklim o kadar kaotik bir yapıya döndü ki, öngörülebilirlik oranı giderek düşmeye başladı. 

 

Meteorolojide süre uzadıkça öngörü oranı yüzde olarak düşmekte. Dolayısıyla elimizdeki verilerin netleşmesini bekledik. 2025-2026 kışı bize bazı sürprizler hazırlayacak. 

2016'dan bu yana Türkiye'nin içerisinde yer aldığı Doğu Akdeniz Havzası ciddi bir soğuk ve yağışlı kış yaşamıyor. En son 2021-2022 kışında ülkemiz kar yağışı gördü ancak önceki yıllara bakıldığında o yıl da yağışların düşük olduğunu söyleyebiliriz. 

Şimdiki modeller ise bize biraz daha sevindirici haberler veriyor. Türkiye'nin de içerisinde yer aldığı bölge mevsim normallerinin altında bir sonbahar mevsimi yaşamaya başladı. Ancak önemli olan sıcaklıkların değil yağışların mevsim normallerinin üzerine çıkması. 

Bizim artık mevsim normallerinin üzerinde yağışlara ihtiyacımız var. Önceki yıllara baktığımızda, özellikle kuvvetli La Nina yıllarında Türkiye'nin içinde bulunduğu Doğu Akdeniz Havzası kış mevsimini soğuk ancak kurak geçiriyor. Zayıf La Nina olan yıllarda ise kışlar hem soğuk hem de yağışlı geçiyor. Bu bizim için büyük bir avantaj. Elbette sıcaklıkların düşük değerde olması da çok önemli. Yağış olacak ve sıcaklık yüksek olmayacak ki yağan yağış miktarı yerde kalabilsin, buharlaşmasın. 

 

BU YIL YAĞIŞ AÇISINDAN ŞANSLI BİR YIL OLACAK

Bu bağlamda kendimizi bu yıl şanslı hissediyoruz yağış açısından. Diğer parametreler de şunu gösteriyor ki, Avrasya kar örtüsü bu seneye çok hızlı başladı ve yavaşlamaya başladı. Ancak Grönland tarafında inanılmaz bir kar birikintisi var. 

Grönland tarafında çoğalan kar birikintisi, gulf stream akıntılarını kesecek ve Avrupa'da küçük bir buzul çağı yaşanmasına neden olacak. Bu durum kısa vadede değil uzun soluklu bir değişime neden olacak. Avrasya Kar Örtüsü'nde yaşanan dönüşüm, Kuzey tarafındaki hava akıntılarının Türkiye'ye daha kolay gelmesini sağlayacak.

TÜRKİYE'Yİ BÜYÜK BİR KAR YAĞIŞI BEKLİYOR

Elimizdeki modellere göre Ocak 2026 itibarıyla Türkiye'nin Kuzey, Batı, İç ve Doğu kesimlerinde mevsim normallerinin üstünde kar yağışı bekleniyor. Bu kar yağışları mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşeceği için yerde de uzun süre kalacak gibi görünüyor. Şubat modeline baktığımız zaman ise yurdun daha çok kuzey ve doğu kesimlerinde biraz daha mevsim normallerinin üzerinde olmasını bekliyoruz. İç kesimlerde ve batı kesimlerde ise mevsim normallerinde yaşanacak gibi duruyor Şubat 2026'da 

Mart 2026'da ise genel olarak ülkemizde ocak ve şubat ayından daha az etkili olacak ancak geçtiğimiz yılki yağışlara bakarsak mart ayına göre daha fazla yağış bekliyoruz.

20 ARALIK VE 20 OCAK TARİHLERİNE DİKKAT

Türkiye'de çok ciddi bir kuraklık yaşanıyor, akarsu debileri azalmış ve bazı göller kurumaya başlamış durumda. Bu yağışlar barajların da canlanmasına neden olacak. Özellikle kışın ne kadar yağış olursa, kar tepelerinde yaz aylarında erime olacağı için bu yağışların etkisi uzun süreli olacaktır. 

Aralık ayına baktığımızda özellikle 20 Aralık - 20 Ocak arasında modeller Kuzey tarafından Türkiye'ye gelecek kuvvetli bir hava sistemi gösteriyor. Bu modelde özellikle Türkiye'nin Marmara ve Karadeniz bölgesi başta olmak üzere İç Anadolu'nun kuzeyi ve İç Ege tarafında yoğun kar yağışları bekliyoruz 20 Aralık ile 20 Ocak arasında. 

Bu seneki modellerden umutluyuz onu da söyleyelim. Peki modellerin tutarlılık oranı nedir? Yüzde 50'nin üzerinde şu anda ve bu meteoroloji için çok ciddi bir olasılıktır.

 

Sözcü.com

# hava# kış# Türkiye# Ankara# karaman# karamanpostasi# meteoroliji
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Türkiye Şehitlerine Ağlarken Yeni Bir Uçak Faciası Daha...
Türkiye Şehitlerine Ağlarken Yeni Bir Uçak Faciası Daha...
Muazzez Abacı Doğum Gününde Öldü
Muazzez Abacı Doğum Gününde Öldü
Vali Çiçekli, Vefat Eden Polis Memuru Özdamar'ın Cenazesine Katıldı
Vali Çiçekli, Vefat Eden Polis Memuru Özdamar'ın Cenazesine Katıldı
KARAMAN BELEDİYESİ'NDEN ÇOCUKLARA ÜCRETSİZ TİYATRO
KARAMAN BELEDİYESİ'NDEN ÇOCUKLARA ÜCRETSİZ TİYATRO
Son Haberler
Mustafa Yeşil,
Mustafa Yeşil, "Yeniden Refah Partisi Tarihi Kongreye Hazır!"
Acı Haber... 1 Polis Şehit,1 Polis Yaralı
Acı Haber... 1 Polis Şehit,1 Polis Yaralı
En sık ölüme yol açan tür: Akciğer kanseri! Yüzde 90 nedeni bakın neymiş...
En sık ölüme yol açan tür: Akciğer kanseri! Yüzde 90 nedeni bakın...
Dünyada sadece 50 kişide var! 'Altın kan'ın sırrı çözülüyor: Bir damlası bile servet değerinde!
Dünyada sadece 50 kişide var! 'Altın kan'ın sırrı çözülüyor:...
Uzman isimden gıda zehirlenmesi alarmı! Belirtiler 15 dakikada başlayabilir! 3 can alan zehirlenmenin nedeni...
Uzman isimden gıda zehirlenmesi alarmı! Belirtiler 15 dakikada başlayabilir!...
Karaman'da Kayalıklardan Düşen Genç Hayatını Kaybetti
Karaman'da Kayalıklardan Düşen Genç Hayatını Kaybetti

Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Politika
Magazin
Spor
Asayiş
Sağlık
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Karaman Postası Karaman Haber | logoki

Yazılım: Tumeva Bilişim

Sponsorlu bağlantılar; www.karamanguncel.com Karaman Haber Karaman