• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Politika
  • Magazin
  • Spor
  • Asayiş
    Vefat Edenler
  • Sağlık Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
SON DAKİKA:
15:14
On Binler Lale Bahçesinde Huzurla Gezdi: Güvenliği Karaman Jandarma Sağladı
09:04
Karaman'da Tarihi Gün: Bakan Abdülkadir Uraloğlu Açılış İçin Geliyor
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. TBMM Başkanı Kurtulmuş: "Yeni bir dünyanın nasıl kurulacağı konusunda kafa yormalıyız, siyasi teklifleri ortaya koymalıyız"
Dünya
Yayınlanma: 11 Ekim 2024 - 16:11
Güncelleme: 11 Ekim 2024 - 17:30

TBMM Başkanı Kurtulmuş: "Yeni bir dünyanın nasıl kurulacağı konusunda kafa yormalıyız, siyasi teklifleri ortaya koymalıyız"

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Bugün dünyada kural bazlı bir sistem yoktur. Dünya bir orman kanunuyla yönetilen yer haline gelmiştir. Bunun için hep beraber, haktan, hukuktan, adaletten ve barıştan yana olanlar bir araya gelip yeni bir dünyanın nasıl kurulacağı konusunda kafa yormalıyız, siyasi teklifleri ortaya koymalıyız" dedi.

Dünya
11 Ekim 2024 - 16:11
Güncelleme: 11 Ekim 2024 - 17:30
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
TBMM Başkanı Kurtulmuş: "Yeni bir dünyanın nasıl kurulacağı konusunda kafa yormalıyız, siyasi teklifleri ortaya koymalıyız"
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Bugün dünyada kural bazlı bir sistem yoktur. Dünya bir orman kanunuyla yönetilen yer haline gelmiştir. Bunun için hep beraber, haktan, hukuktan, adaletten ve barıştan yana olanlar bir araya gelip yeni bir dünyanın nasıl kurulacağı konusunda kafa yormalıyız, siyasi teklifleri ortaya koymalıyız" dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, büyük Türk şairi Mahtumkulu Firaki'nin 300. doğum gününde düzenlenen "Uluslararası Zaman ve Uygarlık İlişkisi-Modern Dünya ve Kalkınmanın Temeli Forumu" dolayısıyla bulunduğu Aşkabat'ta Türkmenistan Meclisi'ni ziyaret etti. Türkmenistan Meclis Başkanı Dünyagözel Gulmanova ile bir araya gelen Kurtulmuş, ata yurdu Türkmenistan'da bulunmaktan memnuniyet duyduğunu belirtti. Kurtulmuş, Türkiye ve Türkmenistan devlet başkanları arasında var olan samimi, yakın diyaloğun iki ülkenin her alandaki ikili ilişkilerin gelişmesine büyük katkı sağladığını gördüklerini söyledi. Türk ve Türkmen halkları arasında dostluk ve kardeşliğin güçlendirilmesine yaptığı önemli katkılar doğrultusunda Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhammedov tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Mahtumkulu Firaki'nin 300. doğum günü şerefine devlet nişanı verilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Kurtulmuş, Firaki'nin sadece Türkmen illeri için değil aynı zamanda çok geniş coğrafya içinde etkili bir şair, edip ve düşünce insanı olduğunu belirtti. TÜRKSOY tarafından 2024'ün "Mahtumkulu Firaki" yılı ilan edilmesini değerli bulduklarını söyleyen Kurtulmuş, Aşkabat'taki forumun, her sözünde hikmet olan büyük bir Türk şairinin birlik, beraberlik, hakkaniyet ve adalet konusunda ortaya koyduğu fikirlerden bütün dost ve kardeş ülkelerin yararlanmasına vesile olmasını temenni etti.

"Türk dünyasını bir güç merkezi haline getirmek gerek"

Türkiye ve Türkmenistan arasında ikili ticaret, kültür, savunma sanayinde çok yakın ilişkilerin bulunduğunu aktaran Kurtulmuş, enerji alanındaki iş birliği imkanlarına işaret ederek iki ülke devlet başkanlarının bu konuda da görüşme yaptığını kaydetti. Parlamenter diplomasinin imkanlarından da istifade etme arzusunda olduklarını belirten Kurtulmuş, iki ülke arasında hem dostluk grupları hem de uluslararası komisyonlarda iş birliklerinin daha da artırılmasını önemli bulduklarını söyledi. Türkmenistan'ın TÜRK PA ve Türk Devletleri Teşkilatı'na tam üye olmasını temenni ettiklerini belirten Kurtulmuş, ayrıca Türkmenistan Meclis Başkanı Gulmanova'ya Türkiye'ye davetini de iletti. Orta Asya'dan Türkiye'ye ve Balkanlar'a kadar olan coğrafyada yaklaşık 300 milyon Türk nüfusunun bulunduğunu dile getiren Kurtulmuş, bu coğrafyanın imkanlarını ortak bir şekilde iş birliğiyle en güzel noktaya taşımak ve Türk dünyasını bir güç merkezi haline getirmek gerektiğini vurguladı. Türk dünyasının varlığının dünya barışı için bir tehdit değil, dünya barışının daha rahat temin edilebilmesi için bir imkan olduğunun altını çizen Kurtulmuş, "Ümit ederim ki Türkiye ile Türkmenistan arasındaki ilişkileri ekonomi, kültür, ticaret, enerji ve diğer alanlarda güçlü bir şekilde geliştiririz ve bu coğrafyanın daha da ilerlemesi için iş birliğini kuvvetlendiririz" ifadesini kullandı.

"Dünya bir orman kanunuyla yönetilen yer haline gelmiştir"

Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyada yaşanan çatışmalara işaret ederek İsrail'in Gazze başta olmak üzere Filistin topraklarına ve Lübnan'a yönelik saldırılarını hatırlatan Kurtulmuş, "Bugün dünyada kural bazlı bir sistem yoktur. Dünya bir orman kanunuyla yönetilen yer haline gelmiştir. Bunun için hep beraber, haktan, hukuktan, adaletten ve barıştan yana olanlar bir araya gelip yeni bir dünyanın nasıl kurulacağı konusunda kafa yormalıyız, siyasi teklifleri ortaya koymalıyız. Cumhurbaşkanımızın her platformda dile getirdiği 'Dünya beşten büyüktür' sözü, aslında bu dünyadaki arayışın açıkça ifade edilmesidir. Hep beraber siyasi çalışmalarımızın merkezine bu konuyu yerleştirmemiz gerekir. Bu konuda dünya hakları arasında adalet arayışının yükselen bir dalga şeklinde gelişmesinin çok faydalı sonuçlar doğuracağına inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Türkmenistan Meclis Başkanı Dünyagözel Gulmanova ise TBMM Başkanı Kurtulmuş ve heyetini ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirterek Mahtumkulu Firaki'nin 300. doğum günü vesilesiyle düzenlenen "Uluslararası Zaman ve Uygarlık İlişkisi-Modern Dünya ve Kalkınmanın Temeli Forumu"na katılımlarından dolayı teşekkür etti.

Görüşmede, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yaşar Yıldırım, Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi Ahmet Demirok da yer aldı.


İHA
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
ABD Başkanı Trump'tan Çin'e İran tehdidi:
ABD Başkanı Trump'tan Çin'e İran tehdidi: "Eğer öyle bir şeylerini yakalarsak..."
İran'dan ABD'ye Hürmüz Boğazı resti:
İran'dan ABD'ye Hürmüz Boğazı resti: "Ağır şekilde cezalandırılır"
Trump'tan Sert Karar: Hürmüz'de Abluka Başlıyor!
Trump'tan Sert Karar: Hürmüz'de Abluka Başlıyor!
İRAN:
İRAN: "SAVAŞTA HEDEFLERE ULAŞTIK" ATEŞKES SONRASI İLK AÇIKLAMA!
Son Haberler
On Binler Lale Bahçesinde Huzurla Gezdi: Güvenliği Karaman Jandarma Sağladı
On Binler Lale Bahçesinde Huzurla Gezdi: Güvenliği Karaman Jandarma...
Karaman'da Tarihi Gün: Bakan Abdülkadir Uraloğlu Açılış İçin Geliyor
Karaman'da Tarihi Gün: Bakan Abdülkadir Uraloğlu Açılış İçin...
KARAMAN TEK YÜREK: TOPRAK İÇİN DEV KERMES BAŞLIYOR!
KARAMAN TEK YÜREK: TOPRAK İÇİN DEV KERMES BAŞLIYOR!
Düğün sabahı korkunç olay: Gelin ve damat ölü bulundu
Düğün sabahı korkunç olay: Gelin ve damat ölü bulundu
Ankara'da damat dehşeti: Kayınpederini sokak ortasında öldürdü
Ankara'da damat dehşeti: Kayınpederini sokak ortasında öldürdü
Tarsus'ta 'Her Kız Çocuğu Güvende Büyümeyi Hak Eder' konulu söyleşi yapıldı
Tarsus'ta 'Her Kız Çocuğu Güvende Büyümeyi Hak Eder' konulu söyleşi yapıldı

Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Politika
Magazin
Spor
Asayiş
Sağlık
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Karaman Postası Karaman Haber | logoki

Yazılım: Tumeva Bilişim

Sponsorlu bağlantılar; www.karamanguncel.com Karaman Haber Karaman