• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Politika
  • Magazin
  • Spor
  • Asayiş
    Vefat Edenler
  • Sağlık Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
SON DAKİKA:
19:34
Karaman Valisi Çiçek, Sosyal Yardım Toplantısına Katıldı
19:29
İl Müdürü Sadun Kılınç, Sınav Merkezlerindeki Çalışmaları İnceledi
14:17
BELEDİYE BAŞKANI SAVAŞ KALAYCI'NIN 19 EYLÜL GAZİLER GÜNÜ MESAJI
11:12
Karaman'da Türk Dünyası Kültürl Parkta Yaralı Genç Bulundu
10:23
Karaman'da TYP Başvuruları Başladı! 200 Kişi İçin Fırsat
09:15
Karaman'da Çöp Kamyonundan Düşen Furkan Tarım Hayatını Kaybetti
08:09
Gururlanma insanoğlu, ölmemeye çare mi var?
00:03
39 İl Emniyet Müdürü Değişti! Karaman Kararnamede Yer Aldı mı?
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Çevre
  3. TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Kurum: İklim Kanunu'nu Meclis'imizin onayına sunacağız"
Çevre
Yayınlanma: 25 Ağustos 2023 - 10:05
Güncelleme: 25 Ağustos 2023 - 10:20

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Kurum: İklim Kanunu'nu Meclis'imizin onayına sunacağız"

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve İstanbul Milletvekili Murat Kurum, "Yüce Meclis'imizin açılmasıyla önümüzdeki 100 yılı şekillendirecek bir çerçeveye sahip olacak İklim Kanunu'nu Çevre Komisyonumuzda görüştükten hemen sonra Meclis'imizin onayına sunacağız" dedi.

Çevre
25 Ağustos 2023 - 10:05
Güncelleme: 25 Ağustos 2023 - 10:20
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Kurum: İklim Kanunu'nu Meclis'imizin onayına sunacağız"
TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve İstanbul Milletvekili Murat Kurum, "Yüce Meclis'imizin açılmasıyla önümüzdeki 100 yılı şekillendirecek bir çerçeveye sahip olacak İklim Kanunu'nu Çevre Komisyonumuzda görüştükten hemen sonra Meclis'imizin onayına sunacağız" dedi.

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve İstanbul Milletvekili Murat Kurum, yaptığı açıklamada, nüfus artışına bağlı olarak yaşanan hızlı şehirleşmenin hem çevre hem de şehircilik sorunlarına yol açtığını belirterek, bununla ilgili hazırlanan İklim Kanunu'nun Çevre Komisyonu'nda görüşülmesinin ardından TBMM onayına sunulacağını bildirdi.

Özellikle son yıllarda iklim krizine bağlı olarak yaşanan küresel ısınma, ekolojik istikrarsızlık, biyolojik çeşitliliğin azalması ve çevre kirliliği gibi küresel sorunların tüm insanlığın yüzleşmesi gereken bir noktaya ulaştığını aktaran Kurum, "2023 yılı son yılların sıcaklık ortalamasına göre 0,43 santigrat derecenin üzerinde. Yani bugüne kadarki en sıcak üçüncü yılı yaşıyoruz. Tabi iklim değişikliğiyle sadece hava sıcaklıkları artmıyor. Aynı zamanda deniz ve okyanus suyu ile toprak sıcaklıkları da aşırı şekilde artıyor. Gıda krizlerine ve yüksek gıda enflasyonuna yol açan kuraklık ve ani hava olayları her geçen gün kendisini daha çok hissettiriyor. Denizlerde, okyanuslarda su seviyeleri ciddi anlamda yükseliyor" diye konuştu.

"İklim krizi tüm dünyada sürdürülebilir kalkınmanın önündeki en büyük engeldir"

İklim değişikliğinin her geçen gün insanları göçe zorladığının da altını çizen Kurum, "Tabi iklim göçleri de meydana geliyor. Öyle ki 2050 yılına kadar 216 milyondan fazla insanın afetlerden kaçmak için yer değiştireceği öngörülüyor. İklim krizinin daha net anlaşılması açısından birkaç örnek vermek istiyorum. Bugün Akdeniz ülkelerinde orman yangınlarının sayısı ve şiddeti her geçen gün artıyor. Buna bağlı olarak can kayıpları yaşanıyor, binlerce insan tahliye ediliyor, milyonlarca insanın soluduğu havanın kalitesi ciddi anlamda düşüyor. Yine hatırlarsanız, geçtiğimiz senelerde Avustralya'da 240 gün süren bir yangın meydana geldi. Amerika'nın birçok eyaletinde kasırgalar ve fırtınaların son derece yıkıcı etkileri oldu. Asya'da ve Afrika'da aşırı yağışlar yüzünden, maliyeti çok yüksek sel felaketleri yaşandı. Şunu net bir şekilde ifade edebilirim ki iklim krizi tüm dünyada sürdürülebilir kalkınmanın önündeki en büyük engeldir" ifadelerine yer verdi.

"1,5 derece hedefi için 2050 yılında küresel emisyonların net sıfıra ulaşması gerekiyor"

Dünyanın kritik bir eşikten geçtiğini ve bu kritik eşiğin küresel ısınmayı 1,5 derece sınırında tutmak olduğunu dile getiren Kurum, bu hedefe ulaşmak için küresel emisyonların 2030 yılında yüzde 45 azaltılması 2050 yılında ise net sıfıra ulaşması gerektiğini vurguladı. Bu nedenle karbon ayak izinin daha da azaltılması ve yenilenebilir enerjiyi hayatın her safhasına yerleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Kurum, şöyle devam etti:

"Ülke olarak Akdeniz Havzasında bulunmamız sebebiyle küresel iklim değişikliğinin potansiyel etkileri açısından risk durumu yüksek ülkeler arasında yer alıyoruz. Bu yüzden özellikle son 2 yıl içerisinde ülke olarak dünyada görülmemiş büyüklükte sel ve heyelanlar, olağandışı yangınlar yaşadık. Konya'mızda obrukların sayısı nerdeyse 700'e yaklaştı. Türkiye'nin en büyük buzul kütlesi olan Hakkâri Cilo dağındaki 20 bin yıllık Cilo buzulları her geçen gün biraz daha eriyor. İşte Marmara Denizi'nde bir müsilaj problemi yaşadık. Şu an bir müsilaj olmazsa da bu risk halen devam ediyor. Bunlar ülke olarak iklim krizine bağlı yaşadığımız felaketlerin sadece bazıları."

"Sıfır Atık Hareketi kısa sürede bir yaşam felsefesine dönüşmüştür"

Kurum, iklim değişikliği sonuçlarının artık sadece çevre, jeofizik ve ekolojinin konusu değil aynı zamanda ekonomi, maliye ve sosyal politikaların da konusu haline geldiğini belirterek, "Türkiye, iklim değişikliğinin geldiği bu noktadan sorumlu bir ülke değildir. Ancak bizim tarihten gelen bir hassasiyetimiz var. O da insanlığa karşı vazife bilincimiz. Bu bilincin bir gereği olarak Ekim 2021'de Paris İklim Anlaşmasını TBMM Genel Kurulu'nda oybirliğiyle kabul ettik. İklim Değişikliği ve Uyum Koordinasyon Kurulumuzu oluşturduk. Bilim insanlarımızdan çiftçilerimize, kamu kurumları ve özel sektörden STK'lara, yerel yönetimlerimizden iklim elçilerimize kadar geniş bir katılımla ülkemizin ilk İklim Şurası'nı gerçekleştirdik. Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayeleri ve destekleriyle 6 yıl önce hayata geçirilen Sıfır Atık Hareketini medeniyetimizin kadim değerlerinden aldığımız güçle küresel bir politikaya dönüştürdük. Bugün Türkiye'nin diplomatik girişimleri ile 30 Mart'ın tüm dünyada 'Dünya Uluslararası Sıfır Atık Günü' olarak kutlanması kararı alınmıştır. Türkiye'nin girişimleri ile sıfır atık, küresel bir çevre hareketi olarak insaf ile israf arasındaki çizgiyi tüm insanlığa yeniden hatırlatmıştır. Sürdürülebilir bir çevre yönetimi ve kalkınma için çok önemli bir çıkış noktası olan Sıfır Atık Hareketi kısa sürede bir yaşam felsefesine dönüşmüştür" değerlendirmesinde bulundu.

"İklim Kanunu hazırlıkları tamamlanmak üzere"

İklim değişikliğiyle mücadele kapsamında en büyük hazırlıklarının İklim Kanunu olduğunun altını çizen Kurum, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bugün Türkiye'nin acilen kapsamlı bir İklim Kanunu'na ihtiyacı olduğu aşikardır. Bu anlamda TBMM Çevre Komisyonu olarak başta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız olmak üzere tüm üyelerimizle, ilgili kurum ve kuruluşlarımızla, STK'larımızla, üniversitelerimizle, belediyelerimizle birlikte hazırlıklarımızı tamamlamak üzereyiz. İnşallah Yüce Meclis'imizin açılmasıyla önümüzdeki 100 yılı şekillendirecek bir çerçeveye sahip olacak İklim Kanunu'nu Çevre Komisyonumuzda görüştükten hemen sonra Meclis'imizin onayına sunacağız. İklim Kanunu ile tüm vatandaşlarımızın, gelecek nesillerimizin çevre hakkını koruyacak, çevre ve iklim adaletini en güzel şekilde tesis edeceğiz. Ayrıca yeni Anayasa çalışmalarımızla da bunları yasalarla güvence altına alacağız. Ulusal çevre strateji ve politikalarımız doğrultusunda çevrenin ve yeşil alanların geliştirilmesine, iklim değişikliğine karşı mücadele çalışmalarına ve döngüsel ekonomiye geçişe komisyon çalışmalarımızla katkı sağlayacağız. 2053 Net Sıfır Emisyon hedefimizin gerçekleşmesi için 28. Yasama döneminde de büyük bir hassasiyet, özveri ve azimle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Dün olduğu gibi bugün de hiçbir insanımızı ve hiçbir doğa canlısını geride bırakmayacağız. Kazanan doğamız, başaran ülkemiz, sevinen insanımız olacak."


İHA
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Karaman için kritik uyarı: Barajlarda su seviyesi düşüyor!
Karaman için kritik uyarı: Barajlarda su seviyesi düşüyor!
Vali Çiçek'ten Doğaya Destek: 400 Keklik Doğal Yaşamla Buluştu
Vali Çiçek'ten Doğaya Destek: 400 Keklik Doğal Yaşamla Buluştu
Vali Çiçek, Çevre Haftası Dolayısıyla İl Müdürü Somuncu ve Heyetini Kabul Etti
Vali Çiçek, Çevre Haftası Dolayısıyla İl Müdürü Somuncu ve Heyetini Kabul Etti
KARAMAN'A YAĞIŞ GERİ DÖNÜYOR: BAHAR BEREKETİ DEVAM EDİYOR
KARAMAN'A YAĞIŞ GERİ DÖNÜYOR: BAHAR BEREKETİ DEVAM EDİYOR
Son Haberler
Karaman Valisi Çiçek, Sosyal Yardım Toplantısına Katıldı
Karaman Valisi Çiçek, Sosyal Yardım Toplantısına Katıldı
İl Müdürü Sadun Kılınç, Sınav Merkezlerindeki Çalışmaları İnceledi
İl Müdürü Sadun Kılınç, Sınav Merkezlerindeki Çalışmaları...
BELEDİYE BAŞKANI SAVAŞ KALAYCI'NIN 19 EYLÜL GAZİLER GÜNÜ MESAJI
BELEDİYE BAŞKANI SAVAŞ KALAYCI'NIN 19 EYLÜL GAZİLER GÜNÜ MESAJI
Karaman'da Türk Dünyası Kültürl Parkta Yaralı Genç Bulundu
Karaman'da Türk Dünyası Kültürl Parkta Yaralı Genç Bulundu
Karaman'da TYP Başvuruları Başladı! 200 Kişi İçin Fırsat
Karaman'da TYP Başvuruları Başladı! 200 Kişi İçin Fırsat
Şüphelinin iş yerinde 2 tüfek 1 tabanca polis tarafından ele geçirildi
Şüphelinin iş yerinde 2 tüfek 1 tabanca polis tarafından ele geçirildi

Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Politika
Magazin
Spor
Asayiş
Sağlık
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Karaman Postası Karaman Haber | logoki

Yazılım: Tumeva Bilişim

Sponsorlu bağlantılar; www.karamanguncel.com Karaman Haber Karaman