ABD Başkanı Donald Trump, İran ile yürütülen müzakerelerde nükleer konuda uzlaşma sağlanamamasının ardından dikkat çeken bir açıklamada bulundu. Trump, Hürmüz Boğazı’na yönelik abluka sürecinin başlatılacağını duyurdu.
ABD Başkanı Donald Trump, İran ile yürütülen müzakerelerde nükleer konuda uzlaşma sağlanamamasının ardından dikkat çeken bir açıklamada bulundu. Trump, Hürmüz Boğazı’na yönelik abluka sürecinin başlatılacağını duyurdu.“ABD Donanması ablukayı başlatacak”
Truth Social üzerinden açıklama yapan Trump, görüşmelerde birçok konuda ilerleme kaydedildiğini ancak nükleer meselede anlaşma sağlanamadığını belirtti. Bu gelişmenin ardından ABD’nin askeri adım atacağını ifade eden Trump, “ABD Donanması, Hürmüz Boğazı’na giren ya da çıkan tüm gemileri ablukaya alma sürecini başlatacaktır” dedi.
İran’a sert uyarıTrump, İran’dan gelebilecek herhangi bir saldırıya karşı sert yanıt verileceğini vurgulayarak, “Bize ya da barışçıl gemilere ateş açan herhangi bir İran unsuru yok edilecektir” ifadelerini kullandı.
Uluslararası katılım mesajı
Ablukanın kısa süre içinde başlayacağını belirten Trump, operasyonun yalnızca ABD ile sınırlı kalmayacağını da dile getirdi. Diğer ülkelerin de sürece dahil olacağını söyleyen Trump, İran’ın “yasa dışı şantajdan kazanç sağlamasına izin verilmeyeceğini” ifade etti.Küresel enerji ticareti açısından kritik öneme sahip Hürmüz Boğazı’na yönelik bu açıklama, uluslararası piyasalarda ve jeopolitik dengelerde yeni bir gerilim ihtimalini gündeme taşıdı.









