• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Politika
  • Magazin
  • Spor
  • Asayiş
    Vefat Edenler
  • Sağlık Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
SON DAKİKA:
20:05
Emniyet Teşkilatında Sürpriz Kararname İddiası! Gözler Bu Geceye Çevrildi
19:26
Hay Maşallah! Karaman'da İlkokul 2. Sınıf Öğrencisi Hafızlığını Tamamladı
19:05
SICAK ASFALT ÇALIŞMALARI YENİŞEHİR MAHALLESİ'NDE
18:55
MHP Karaman'da Yeni Dönem! Ramazan Erkabaktepe Mazbatasını Aldı
11:52
Karaman'da Eski Sanayi Esnaflarından Sami Döker Vefat Etti
10:47
Kütahya Valisinden Öğretmenlere Alışılmadık Destek Mesajı
09:57
Karaman'da Acı Olay! Genç Marangoz İşyerinde Ölü Bulundu
08:38
Karaman Yolunda Feci Kaza: Genç Motosiklet Sürücüsü Hayatını Kaybetti
08:22
Bahçeli'den Öcalan İçin "Villa" Açıklaması: "Villa Değil, 250 Metrekarelik Konut"
07:50
Karaman'da "Dur" İhtarına Uymadı, Polisin Üzerine Aracını Sürdü!
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. TZOB Genel Başkanı Bayraktar: "Üreticilerimizi depremden sonra sel ve dolu vurdu"
Ekonomi
Yayınlanma: 01 Nisan 2023 - 12:22
Güncelleme: 01 Nisan 2023 - 12:30

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: "Üreticilerimizi depremden sonra sel ve dolu vurdu"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, deprem bölgesinde yaşanan sel felaketine ilişkin, "Adıyaman'da tütünler ve ekili dikili alanlar zarar gördü. Şanlıurfa'da hububat alanları, meyve ve sebze bahçeleri zarara uğradı. Seralarda zararlar meydana gelirken, arı kovanlarını sel bastı, hayvanlar telef oldu. Aşırı yağmur ve dolu Gaziantep ve Kilis'te de büyük zararlara yol açtı" dedi.

Ekonomi
01 Nisan 2023 - 12:22
Güncelleme: 01 Nisan 2023 - 12:30
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
TZOB Genel Başkanı Bayraktar: "Üreticilerimizi depremden sonra sel ve dolu vurdu"
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, deprem bölgesinde yaşanan sel felaketine ilişkin, "Adıyaman'da tütünler ve ekili dikili alanlar zarar gördü. Şanlıurfa'da hububat alanları, meyve ve sebze bahçeleri zarara uğradı. Seralarda zararlar meydana gelirken, arı kovanlarını sel bastı, hayvanlar telef oldu. Aşırı yağmur ve dolu Gaziantep ve Kilis'te de büyük zararlara yol açtı" dedi.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, deprem bölgesinde yaşanan sel felaketini, mart ayında üretici ile market arasındaki fiyat farklılıklarını ve girdi fiyatlarında yaşanan değişimleri değerlendirdi. Depremlerin yıkıp geçtiği bölgede bir de sel ve dolu yağışı felaketinin yaşandığını belirten Bayraktar, bölgede yaşanan son gelişmelerle ilgili şunları kaydetti:

"Adıyaman'da tütünler ve ekili dikili alanlar zarar gördü. Şanlıurfa'da hububat alanları, meyve ve sebze bahçeleri zarara uğradı. Seralarda zararlar meydana gelirken, arı kovanlarını sel bastı, hayvanlar telef oldu. Aşırı yağmur ve dolu Gaziantep ve Kilis'te de büyük zararlara yol açtı. Hububat, baklagiller, sebze ve meyve bahçelerinde zarar görüldü. Arpa, buğday ve mercimeklerde yapraklar ve saplarda kırılmalar meydana geldi. Yağan dolu nedeniyle başta badem ağaçları olmak üzere erik, kayısı, ceviz, fıstık ve zeytinde dallar üzerinde yaralanmalar olurken, meyve gözlerindeki dökülmeler sebebiyle de verim kaybı yaşanacaktır. Yaşanan sel aynı zamanda hayvancılık işletmelerine de zarar verdi. Zarara uğrayan üreticilerimizin zararları tazmin edilmeli, kredi borçları ertelenmelidir."

"Üretici ve market arasındaki fiyat farklarında zirve limon ve elmada"

Bayraktar, mart ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 366,8 ile limonda görüldüğünü belirterek, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Limondaki fiyat artışını yüzde 260 ile elma, yüzde 233,2 ile marul, yüzde 209,9 ile kırmızı mercimek, yüzde 195,6 ile kuru üzüm, yüzde 183,2 ile maydanoz, yüzde 181,7 ile ıspanak takip etti. Limon 4,7 kat, elma 3,6 kat, marul, 3,3 kat, kırmızı mercimek 3,1 kat, kuru üzüm 3 kat, maydanoz ve ıspanak 2,8 kat fazlaya markette satıldı. Üreticide 3 lira 50 kuruş olan limon 16 lira 34 kuruşa, 5 lira olan elma 18 liraya, 4 lira 21 kuruş olan marul 14 liraya, 13 lira 84 kuruş olan kırmızı mercimek 42 lira 89 kuruşa, 25 lira olan kuru üzüm 73 lira 90 kuruşa, 2 lira 15 kuruş olan maydanoz 6 liraya, 5 lira 57 kuruş olan ıspanak 15 lira 69 kuruşa tüketiciye satıldı."

"Mart ayında markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 23,6 ile dana ve kuzu eti oldu"

Mart ayında markette 39 ürünün 27'sinde fiyat artışı, 12'sinde ise fiyat azalışı görüldüğünü dile getiren Bayraktar, "Mart ayında markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 23,6 ile dana ve kuzu eti oldu. Dana ve kuzu etini yüzde 17,2 ile kuru soğan, yüzde 17 ile beyaz lahana, yüzde 13 ile sivri biber takip etti. Markette fiyatı en çok azalan ürün ise yüzde 27,1 ile domates oldu. Domatesteki fiyat düşüşünü yüzde 21 ile patlıcan, yüzde 20,2 ile karnabahar, yüzde 13,2 ile salatalık izledi" ifadelerini kullandı.

"Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 47,4 ile sivri biberde görüldü"

Mart ayında üreticide 31 ürünün 9'unda fiyat artışı olduğunu vurgulayan Bayraktar, 13'ünde fiyat düşüşü görüldüğünü, 9 üründe ise fiyat değişimi olmadığını belirterek, "Üretici fiyatlarında havuç, elma, kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, pirinç, kuru üzüm ve kuru incirde fiyat değişimi olmadı. Mart ayında üreticide en çok fiyat düşüşü yüzde 40,2 ile patlıcanda görüldü. Patlıcandaki fiyat düşüşünü yüzde 38,4 ile domates, yüzde 33,3 ile limon, yüzde 29,3 ile marul, yüzde 22,5 ile patates izledi. Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 47,4 ile sivri biberde görüldü. Sivri biberdeki fiyat artışını yüzde 21,8 ile pırasa, yüzde 21,6 ile dana karkas, yüzde 21,4 ile kuzu karkas, yüzde 10 ile kuru kayısı takip etti" dedi.

Üretici fiyat değişiminin nedenlerine ilişkin de konuşan Bayraktar, "Patlıcan, domates, limon, marul ve patatesteki fiyat düşüşleri daha çok bu ürünlere olan talebin azalmasından kaynaklandı. Sivri biberdeki fiyat artışı daha çok talebin artmasından kaynaklanırken, kuru kayısı ve pırasadaki artış arzın azalmasından kaynaklandı. Dana karkas ve kuzu karkas fiyatlarındaki artışa arz ve talepteki değişimler neden oldu" açıklamasını yaptı.

"Ramazan'da fiyat artışı rekoru kuzu ve dana etinde"

Ramazan öncesi fiyat araştırması yaptıklarını hatırlatan Bayraktar, 17 Mart'tan ay sonuna kadar 14 günlük süreçteki fiyatlara ilişkin şöyle konuştu:

"Markette 39 ürünün 25'inde fiyat artışı, 13'ünde fiyat düşüşü görülürken, 1 üründe ise fiyat değişimi olmadı. Bu 14 günlük süreçte markette en fazla fiyat artışı yüzde 16 ile kuzu etinde oldu. Kuzu etindeki fiyat artışını yüzde 15 ile dana eti, yüzde 12,6 ile kuru fasulye, yüzde 11,4 ile fındık, yüzde 10 ile pirinç izledi. Markette en fazla fiyat düşüşü yüzde 12,4 ile kuru üzümde oldu. Kuru üzümdeki fiyat düşüşünü yüzde 8,4 ile domates, yüzde 8,2 ile marul takip etti. Fiyatı değişmeyen ürün ise mısırözü yağı oldu. Ramazan öncesinden bugüne geçen 14 günlük süreçte üreticide 12 üründe fiyat değişimi olmazken, 10 üründe fiyat artışı, 9 üründe fiyat düşüşü görüldü. Bu süreçte üreticide fiyatı en çok düşen ürün yüzde 12,7 ile marul oldu. Maruldaki fiyat düşününü yüzde 10,3 ile Antep fıstığı, yüzde 9,3 ile domates, yüzde 8,8 ile patlıcan, yüzde 8,3 ile yeşil soğan izledi. Üreticide havuç, kuru soğan patates, limon, elma, kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, pirinç, kuru üzüm ve kuru incir fiyatı değişmezken, en fazla fiyat artışı yüzde 19,5 ile karnabaharda görüldü. Karnabahardaki fiyat artışını yüzde 16,1 ile kuzu karkas, yüzde 14,4 ile dana karkas, yüzde 13,6 ile pırasa, yüzde 11,5 ile kabak, yüzde 10 ile kuru kayısı izledi."

"Tüm girdilerde fiyatların makul seviyelerde tutulması gerekiyor"

Bayraktar, mart ayı aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişimlere ilişkin şunları ifade etti:

"Odalarımız aracılığıyla girdi piyasalarından aldığımız fiyat verilerine göre mart ayında, şubat ayına göre kalsiyum amonyum nitrat gübresi yüzde 3,4, üre gübresi yüzde 2,9, DAP gübresi yüzde 0,3 ve 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 0,2 artarken, amonyum sülfat gübresi yüzde 1,8 düştü. Geçen yılın mart ayına göre ise son bir yılda üre gübresi yüzde 22,6, amonyum sülfat gübresi yüzde 19,2, kalsiyum amonyum nitrat gübresi yüzde 4,8 düşerken, 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 12,2, DAP gübresi ise yüzde 9,7 oranında arttı. Mazot fiyatı aylık olarak yüzde 0,7, son bir yıla göre ise yüzde 3,6 oranında düştü. Besi yemi mart ayında şubat ayına göre yüzde 0,4, süt yemi yüzde 0,2, son bir yılda ise besi ve süt yemi yüzde 25,7 oranında arttı. Elektrik fiyatları ise son bir yılda yüzde 36,3 oranında arttı. Gübre fiyatlarında son beş aydır ve yıllık bazda düşüş yaşanmaya devam ediyor. Üretim maliyetlerinin düşürülebilmesi için gübre fiyatlarının tekrar artmaması yolunda tedbirler alınmalı, üreticimizin verim ve kalite unsuru olan gübreye erişimi sağlanmalıdır. Ürün maliyetinin artmaması, üreticinin mağdur olmaması, üretime darbe vurulmaması için tüm girdilerde de fiyatların makul seviyelerde tutulması gerekiyor."


İHA
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Benzine Yeni Zam Geliyor!
Benzine Yeni Zam Geliyor!
Motorin Yine Cep Yakacak 2,66 TL Zam Kapıda!
Motorin Yine Cep Yakacak 2,66 TL Zam Kapıda!
Motorine zam: Akaryakıt fiyatları yeniden yükseldi
Motorine zam: Akaryakıt fiyatları yeniden yükseldi
Faizler Sabit Kaldı, Altın Çakıldı!
Faizler Sabit Kaldı, Altın Çakıldı!
Son Haberler
Emniyet Teşkilatında Sürpriz Kararname İddiası! Gözler Bu Geceye Çevrildi
Emniyet Teşkilatında Sürpriz Kararname İddiası! Gözler Bu Geceye...
Hay Maşallah! Karaman'da İlkokul 2. Sınıf Öğrencisi Hafızlığını Tamamladı
Hay Maşallah! Karaman'da İlkokul 2. Sınıf Öğrencisi Hafızlığını...
SICAK ASFALT ÇALIŞMALARI YENİŞEHİR MAHALLESİ'NDE
SICAK ASFALT ÇALIŞMALARI YENİŞEHİR MAHALLESİ'NDE
MHP Karaman'da Yeni Dönem! Ramazan Erkabaktepe Mazbatasını Aldı
MHP Karaman'da Yeni Dönem! Ramazan Erkabaktepe Mazbatasını Aldı
Karaman'da Eski Sanayi Esnaflarından Sami Döker Vefat Etti
Karaman'da Eski Sanayi Esnaflarından Sami Döker Vefat Etti
Tarsus'a bir okuma salonu, kreş ve kütüphane daha kazandırıldı
Tarsus'a bir okuma salonu, kreş ve kütüphane daha kazandırıldı

Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Politika
Magazin
Spor
Asayiş
Sağlık
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Karaman Postası Karaman Haber | logoki

Yazılım: Tumeva Bilişim

Sponsorlu bağlantılar; www.karamanguncel.com Karaman Haber Karaman