Yeni Dünya Mağarası
Yeşildirek Mağarası da Sarıveliler İlçesi, Dedekoyağı Mevkisi’nde, kalkerli karstik arazi içerisinde, uzun tip bir mağara. Yaklaşık 750 metre uzunluğa sahip. Mağara bazı kişilerce adak yeri olarak kullanılıyor. Bu ziyaretçiler, bazı sarkıt ve dikitler üzerine özellikle çocuk giysileri bırakırken mağara sonlarına doğru yine mağara içinden kazıdıkları kırmızı çamurdan çocuk figürleri yapıp mağara sonundaki düzlüğe bırakıyorlar.

Yeşildirek Mağarası
MADENŞEHRİ
Madenşehri köyü, Karaman merkeze otuz yedi kilometre uzaklıkta bulunuyor. Hâlâ bazı yapılar ayakta dururken köy yerleşmesi de olduğu için birçoğu maalesef yok olmuş. Köyün girişindeki Binbir Kilise’den kuzeye doğru giden yolun her iki tarafında nekropol (mezarlık) alanı, yine bu alanda yüzeye yayılmış lahit ve lahit kapakları görülebilir. Yolun devamında köylülerin “ağzı açık” dediği, çoğu bölümleri yıkılmış bazilika ile yakınında büyük bir sarnıç ve devamında kilise kalıntıları yer alıyor.

Maden Şehri
GÖDET KÖYÜ
Karaman merkeze otuz yedi kilometre uzaklıkta bulunan (Gödet) Güldere köyünün çevresinde Hitit, Roma ve Bizans dönemlerine ait kale, kaya mezarları, kaya yerleşim ve dinî merkezleri bulunuyor. Köyün en meşhur yeri ise on kilometre uzunluğundaki Gödet Kanyonu.

Gödet Köyü
ÖRENYERLERİ
Gökçeseki köyünün kuzeyinde yer alan iki tepeden güneydeki tepenin eteklerinde bulunan Gökçeseki Örenyeri içinde birçok yapının temel izleri, mimari parçalar, bol miktarda çanak çömlek parçaları ve tam tepe noktasında basamaklı bir kutsal alan; bu alanın karşısında çok sayıda kaya mezarı ve yine iki tepe arasında kalan küçük vadide bazı yapı kalıntıları ve mezarlar bulunuyor.

Volkanik bir dağ olan Karadağ’ın üzerinde yer alan Değle Örenyeri’nde ise Bizans Devri’ne ait bazı yapıların kalıntıları, kaya ve oda mezarlar, bir sunak, kabartma sahne görülebilir.

AKTİVİTE İSTEYENE SEÇENEK ÇOK
Karaman’da birçok yürüyüş parkurunun bulunmasının yanı sıra Ermenek Barajı ve çevresi de çok sayıda imkân sunuyor. Çevresi yemyeşil, suyu da turkuaz rengi olan baraj, piknikçilerin tercihi olduğu kadar, rafting, sualtı dalış ve sörf gibi su sporlarına da meraklı olanları kendine çekiyor.

Karadağ yaban hayatı
Madenşehri Örenyeri içerisinde kalan Başdağ Kalesi ve çevresinde yaşayan yılkı atları ve yaban koyunları da yaban hayatı sevenlerin ilgisini çekiyor. Torosların eteklerindeki Yaban Hayatı Koruma Sahası’nda geyik, dağ keçisi, ayı, yaban domuzu, keklik, tavşan, tilki, bıldırcın, üveyik, bağırtlak, yaban ördeği, yaz ördeği, dikkuyruk, yabankazı, su tavuğu, saz tavuğu gibi yabani hayvanlar bulunuyor.

Karadağ, Berendi Yaylası, Barçın Yaylası, Toros Dağları ile yaylalarında, atlı doğa yürüyüşleri, günübirlik veya birkaç günlük gezi programları düzenleniyor. Yine Karadağ, yamaç paraşütü etkinliklerine ev sahipliği yapıyor. Hatta 2010 yılında Karadağ’dan havalanan iki pilot, 242 ve 262 kilometrelik uçuşlarla ayrı ayrı Türkiye rekorunu kırmış.

Karadağ yamaç paraşütü.
SAKLA SAMANI, GELİR ZAMANI​
Karaman’da bir de tarihî ve kültürel öneme sahip ama büyük bölümü yıkılmış, bazı motiflere zarar verilmiş, yapının taşları götürülerek bölgedeki evlerin inşalarında kullanılmış, dönem dönem hayvan ağılı olarak kullanılan ve bu gidişle yok olmaya mahkûm bir Atlas Han var. Ayrancı ilçesindeki Atlas Han için ayrı bir başlık açtım çünkü “Sakla samanı, gelir zamanı” atasözünün buradan çıktığı iddia ediliyor:

Atlas Han
Yaşlı bir kadın, yılların iyi gittiği zamanlarda, saman yaptırır ve saklarmış. Aradan geçen birkaç yıl sonra büyük bir kuraklık olmuş ve kıtlık baş göstermiş. Böylece yaşlı kadın samanları satarak, parasıyla bu Atlas Hanı yaptırmış. Bir de bu kadının tekerlemesi varmış:

“Sakladım sarı samanı
Geldi zamanı
Satın parasıyla
Yaptırdım Atlas Hanı”

ARABAŞI
Şehir yazılarında bölgenin meşhur yemeklerine çok yer vermiyorum ama bu tekerlemeyi yazıp “arabaşı”na yazılan tekerlemeye yer vermeden edemedim: 

“Arabaşı yapılırsa hindiden
Ben gelirim ikindiden…
Arabaşı yapılırsa tavşandan
Ben gelirim akşamdan…
Arabaşı yapılırsa kazdan
Ben gelirim yazdan…
Arabaşı yapılırsa boyundan
Ben gelirim oyundan…
Arabaşı yapılırsa tavuktan
Ben gelemem soğuktan”

Madem yemek olaylarına girdik, Divle Obluk Peyniri ile yaklaşık 500 yıllık tarihe sahip Zeyve Pazarı’ndan da bahsedelim. Ermenek’e yirmi altı kilometre uzaklıktaki İkizçınar ile Yayla Pazarı köylerini ayıran dere üzerinde ve çevresinde kurulan pazarda, civar köylüler, yetiştirdiği sebze ve meyveleri; yöreye has el sanatları ürünlerini satıyor.

Divle Obruk Peyniri
Tarihî süreç içerisinde birçok uygarlığa ev sahipliği yapan ve konumu itibariyle Toros Dağları’na geçiş noktası olan Divle’nin ise dünya gastronomisi açısından büyük öneme sahip “Divle Obruk Peyniri” ile meşhur. Otuz altı metre derinlik ve 233 metre uzunluktaki, yazın serin kışın ılık bir havanın hâkim olduğu obruk içerisinde yapılıyor.

KARAMAN’IN BAYIRINA
Hani ekmek parası kazanmak için bazı Karamanlıların yurt dışına ya da başka şehirlere gittiğini söyledik ya... Başka bir sebebi ben atlamışım: Aşk! Her ne kadar “Çirkinleri öldürseler / Güzelleri aman güldürseler” sözleri nedeniyle yer verip vermemekte tereddüt etsem de yazıyı çeşitli zamanlarda Grup Çığ, Musa Eroğlu ve Özgür Özdil tarafından seslendirilmiş “Karaman’ın Bayırına” türküsüyle bitirmek istiyorum:

“Karaman’ın bayırına
At bağladım aman çayırına
Bir şeftali versen bana
Anan baban aman hayırına

Karaman’ı kaldırsalar
İçine gül aman doldursalar
Çirkinleri öldürseler
Güzelleri aman güldürseler

Karaman’ın ovasına
Kuşlar döner yuvasına
Ben sılayı terk eyledim
Bir güzelin hevesine”

Not: Fotoğraflar Karaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Karaman Valiliği ve Karaman Belediyesi’nden alınmıştır.

 

Kaynak www.gazeteduvar.com

[email protected]

 

 

karamanpostasi.com olarak Gazeteci Serpil Kurtay Hanıma ve Gazete Duvar'a bu anlamlı yazı için teşekkur ederiz.