• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Politika
  • Magazin
  • Spor
  • Asayiş
    Vefat Edenler
  • Sağlık Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
SON DAKİKA:
14:27
Evcen'den Genel Merkez Eleştirisi: "AKP Siyasetçilerini Ağırlayanlara Teslim Olmayacağız"
07:52
Covid Aşılarında Yeni Sonuç
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: "KKM, 60 milyar doların altına indi"
Ekonomi
Yayınlanma: 11 Temmuz 2024 - 15:51
Güncelleme: 11 Temmuz 2024 - 16:40

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: "KKM, 60 milyar doların altına indi"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Kur korumalı mevduat, 60 milyar doların altına indi. Temmuzda KKM'den çıkış çok daha hızlanacak" dedi.

Ekonomi
11 Temmuz 2024 - 15:51
Güncelleme: 11 Temmuz 2024 - 16:40
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: "KKM, 60 milyar doların altına indi"
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Kur korumalı mevduat, 60 milyar doların altına indi. Temmuzda KKM'den çıkış çok daha hızlanacak" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek istikrar ve reform programının temel hedeflerini kamuoyuyla paylaştı. Bakan Şimşek yaptığı konuşmada enflasyonla mücadele ile ilgili de değerlendirmede bulundu. Enflasyonda en zorun geride kaldığını belirten Şimşek, "Enflasyon gelecek ay yüzde 60, sonraki ay yüzde 50 civarına inecek. Yıl sonunda enflasyonda yüzde 42'ye kadar toleransımız var. Şu anda dezenflasyon döneminin başındayız. KKM, 60 milyar doların altına indi. Temmuzda KKM'den çıkış çok daha hızlanacak" dedi.

''Programın en önemli hedeflerinden biri sürdürülebilir büyüme''

Türkiye'nin büyüme politikasına ilişkin de bilgi veren Şimşek, ''Programın en önemli hedeflerinden birisi sürdürülebilir büyümedir. Net ihracat katkısı pozitife döndü iç talep makul düzeyde, küresel konjonktürde iyi bir büyüme patikasındayız'' ifadelerini kullandı.

Bakan Şimşek, ''Önemli hedeflerden diğer sürdürülebilir cari açık. Cari açığı endişe kaynağı olmaktan çıkartacağız. Kalıcı olabilmesi için yapısal dönüşüme ihtiyaç var. Diğer bir konu mali disiplinin yeniden tesis edilmesi. Deprem hariç açığın milli gelire oranı sadece yüzde 1,6. Depremin gerektirdiği harcamaları bir kenara bırakırsanız mali disiplinde bir sorun yok. Açığın kendisi bir etki oluşturuyor'' diye konuştu.

''Geçmişte 11 yıl alan birikim miktarı son 1 yıl içerisinde sağlandı''

Merkez Bankası rezervlerindeki artışla ilgili de konuşan Bakan Şimşek, ''Kur riskini azalttık. Döviz ve altın cinsinin borç stoku içindeki payını azaltıyoruz. Kamunun bilançosunu çok güçlü bir şekilde konumlandıracağız. Rezerv sorunu çözdük. Uluslararası rezervlerde tarihte eşi görülmemiş bir düzeltmeyle karşı karşıyayız. Geçmişte 11 yıl alan birikim miktarı son 1 yıl içerisinde sağlandı. Bankalarla swapı neredeyse kapattık. Swap hariç net rezerv eksi 61 milyar dolardan artı 18 milyar doların üzerine çıkmış durumda. Net rezervlerdeki düzelme 80 milyar dolar civarına ulaştı'' şeklinde konuştu.

''Dış kaynağa erişimde sorun ortadan kalktı''

Bakan Şimşek risk primindeki düşüşle ilgili olarak da ''Türkiye'nin istikrar ve reform programı ile birlikte risk priminde dramatik bir düşüş yaşanmıştır. Son 1 yılda risk priminde daralma 450 puan civarında, benzer ülkelere göre risk priminde muazzam iyileşme var. Dış kaynağa erişimde sorun ortadan kalktı. Türkiye'nin makul maliyetlerle dış kaynağa erişiminde sorun, önemli ölçüde ortadan kalktı'' ifadelerini kullandı.

'Vergi yükü dar gelirliye yüklenmeyecek''

Dar gelirli kesime vergi yükünün yüklenmeyeceğini vurgulayan Şimşek, ''Programın yükünü toplumun dar gelirli kesimine yüklemeyeceğiz. Programın yükü herkes tarafından adil bir şekilde paylaşılmak zorunda. Vergide adil olmak için çaba içerisindeyiz. Türkiye'de asgari ücretlileri vergi dışına biz çıkarttık. En yüksek gelir vergisi dilimini de yüzde 35'ten yüzde 40'a biz çıkarttık'' diye konuştu.

Kamu da tasarrufa ilişkin de açıklamalarda bulunan Bakan Şimşek, ''Kamuda bütün harcamaları gözden geçiriyoruz. Bazı programları bazı birimleri kapatacağız. Biz buna bakanlığımız olarak başladık. Defterdarlık ve vergi dairesini birleştiriyoruz. Hazinede de bazı birimleri birleştireceğiz. Bütün bakanlıklardan bunu istedik. Cari harcamalarda yüzde 10 kesinti yaptık. Yatırım harcamalarında yüzde 15 kesinti yaptık'' dedi.


İHA
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Faizler Sabit Kaldı, Altın Çakıldı!
Faizler Sabit Kaldı, Altın Çakıldı!
Asgari Ücrete Yüzde 50 Zam İddiası: Uzman İsim Tarih Verdi
Asgari Ücrete Yüzde 50 Zam İddiası: Uzman İsim Tarih Verdi
TÜİK Mayıs enflasyonunu açıkladı
TÜİK Mayıs enflasyonunu açıkladı
BBP Karaman İl Başkanı Soyfidan Tepki Gösterdi:
BBP Karaman İl Başkanı Soyfidan Tepki Gösterdi: "Böyle Tarım Politikası Olmaz"
Son Haberler
Evcen'den Genel Merkez Eleştirisi:
Evcen'den Genel Merkez Eleştirisi: "AKP Siyasetçilerini Ağırlayanlara...
Covid Aşılarında Yeni Sonuç
Covid Aşılarında Yeni Sonuç
İzmir'de Tarihi Kırılma! Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay CHP'den Ayrıldı
İzmir'de Tarihi Kırılma! Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay...
KARAMAN'A RAHMET GELİYOR: KUVVETLİ SAĞANAK İÇİN TEDBİRLİ OLUN
KARAMAN'A RAHMET GELİYOR: KUVVETLİ SAĞANAK İÇİN TEDBİRLİ OLUN
Vali Çiçek'ten Doğaya Destek: 400 Keklik Doğal Yaşamla Buluştu
Vali Çiçek'ten Doğaya Destek: 400 Keklik Doğal Yaşamla Buluştu
Ankara'nın havadan ilaçlanması Bursa'dan
Ankara'nın havadan ilaçlanması Bursa'dan

Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Politika
Magazin
Spor
Asayiş
Sağlık
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Karaman Postası Karaman Haber | logoki

Yazılım: Tumeva Bilişim

Sponsorlu bağlantılar; www.karamanguncel.com Karaman Haber Karaman